2015. február 16., hétfő

Képek a Fotófaluból



Egyedi, különleges megközelítésű fényképekből nyílt kiállítás nemrégiben a balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola galériájában. A képeket a tavalyi kétbodonyi Fotófalu műhely alkotói készítették.

A Szabó Lőrinc Általános Iskola galériáját lényegében az intézmény épületének átadásával, már az első tanévben kialakították – Bacsúr Sándor és Varga Ágnes kezdeményezésére. Azóta évente három tárlat látható itt: a szervezők törekednek arra, hogy a városban élő, vagy Balassagyarmathoz erős szálakkal kötődő művészek munkáit mutatják be, de lehetőséget adnak fiatal, feltörekvő alkotóknak is.

A jelenlegi kiállítás a Gyarmatról elszármazott Telek Balázs művészeti vezetésével működő Fotófalu műhelyből válogat, amelynek tagjai saját bevallásuk szerint kis hazánk legösszetettebb, magas szintű szakmai programmal bíró fotográfiai és mozgóképes alkotótáborát képviselik. Korábban jártak már Cserhátszentivánon, Bokoron, Cserhátsurányban, míg 2014-ben tíz napig Kétbodonyba „költöztek”, ahol kifejezetten a magyar vidékre, az ott élő emberekre, a tevékenységekre, az életmódra, a közösségek mindennapjaira fókuszálnak, és örökítik meg az utókornak. E mellett természetesen a tapasztalatcsere is fontos a fiatal alkotók számára. Most, az iskolagalériába tizenhét fotós küldte el képeit – ahogyan azt méltatásában a megnyitón ifj. Telek Zoltán, a művészeti vezető testvére megfogalmazta. 

A rendezvényen nem csupán a fényképek keletkezésének körülményeit ismerhették meg a diákok, hanem kis zenei előadásban is részük lehetett, amelyen Janák Péter megszólaltatta az ausztrál őslakók közismert, de ritkán hallott hangszerét, a „didzseridú”-t. A házigazda iskola részéről Mákos Gwendolin fuvolán közreműködött, míg Kanyó Diána verset mondott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése