2015. február 9., hétfő

Egy pont volt – egy pont nem



A vasárnap délutáni kirándulás hosszúnak ígérkezett. Bő kétszáz kilométeres kitartó utazást tett a legénység, mire megérkezett a Békés és Csongrád megyék határán lévő alföldi városba, Orosházára.

Itt a Balassagyarmati Kábel SE társaságára egy „fiókcsapat” várt. Persze e fogalom némi magyarázatra szorul: a Magyar Kézilabda Szövetség az első osztályú férfi bajnokság mellett nem működtet párhuzamosan küzdelemsorozatot a közvetlen utánpótlásnak, így aztán a honi élklubok huszonhárom éven aluli fiatalokból álló gárdái az alacsonyabb osztályú felnőtt szinteken játszanak. Hogy ez jó ötlet-e, nos, erről megoszlanak a vélemények, lényeg az, hogy így fel lehet „tölteni” adott esetben a foghíjasnak bizonyuló mezőnyöket.
 
Bizonyos tekintetben az ilyen összecsapások egyfajta „lutrit” is jelentenek az utánpótlás együttesek vetélytársainak. Hiszen nem tudni például, hogy az első csapat keretéből hányan „játszanak” vissza, azaz szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy az NB I-ben az előző héten 6-7 gólt vágó tehetséggel találkoznak az NB I/B-s riválisok.
No, azért effajta veszély nem fenyegette a kábeles legénységet, mondván Pásztor István (nem azonos a korábbi válogatott veszprémi klasszissal), a hazaiak mestere saját honlapjukon beharangozóképpen azt nyilatkozta, a gyarmatiak ellen a fiatalabb játékosainak is lehetőséget akar biztosítani – ha pedig ránézünk a tabellára, bizony nem egy kifejezetten „ütős” alakulat az orosházi „tarcsi”.
Mivel a Nyugat-nógrádi Napok nem képviseltette magát személyesen ezen a kézilabda mérkőzésen, így egyrészt Kanyó Ferenc kollégánk megyei napilapban megjelent tudósítására, illetve Molnár Ferenc vezetőedző hosszabb értékelésére hagyatkozhattunk a beszámoló elkészítésekor.
Az első húsz-huszonöt perc remekül sikerült a vendégek számára. Hiába hiányzott a csapatból adminisztrációs okok miatt – nem sikerült még minden papírmunkát elintézni az átigazolásával kapcsolatban – az első számú balátlövő, Albert-Tóth László, a támadó-osztag szinte valamennyi tagja kivette részét a góltermelésből: Szabó T., Danisovszki, Bécsi, Piroska, Szabó A. A védekezés szintén rendkívül hatékonyan működött, amit például jelez, hogy Maletics kétszer is két perces kisbüntetést töltött a padon. Igaz, ez a későbbiekben némi hátránnyá vált, mert nem lehetett kockáztatni a kizárást, így Molnár mester kissé átalakította a középső védőterület személyi összetételét. Öt (7-12), később négy gólos (12-16) előnyben volt a gyarmati gárda, s ha kicsit visszaesett is a teljesítmény, a szünetig maradt a biztos vezetés (14-17).
Fordulást követően taktikát váltott az Orosháza. Szabó Tamást emberfogással kezdték őrizni. Ugyan a felkészülés utolsó szakaszában gyakorolhatta az ilyen megoldásokkal szembeni „ellenszert” a Kábel SE, e téren különösen Albert-Tóth jeleskedett, de most ő nem mozgott ott a társak között, a többiek pedig tanácstalannak bizonyultak. Néhányszor sikerült ugyan a „bilincsből” kiszabadítani az irányítót, ilyenkor azonban elmaradtak az üres mozgások, minek folytán a hazai védők gyorsan rendezték a sorokat, „felütköztek” Szabóra. Ki egyenlítettek a házigazdák.
Ekkor már nem lehetett tovább „jegelni” Maleticset, hiszen szükség volt rá a hatos vonal előtti munkában. Ám a játékvezetők kisvártatva újra felmutatták neki a „kétperces” kézjelzést, nem sokkal később pedig Jakubecz azonnali piros lappal szintén a kizárás sorsára jutott.
A sok sebből így vérző balassagyarmati legénység számára akár meg is pecsételődhetett volna a mérkőzés, mert időközben már 26-23-as hazai vezetést mutatott az eredményjelző tábla, és csupán hat perc maradt hátra a hármas sípszóig. Ám viharsarki fiatalok rutintalan módon sokat hibáztak, a gyarmatiak ettől vérszemet kaptak, zárkóztak, és az utolsó percre már csak egyetlen találat volt a hátrány. Az Orosháza támadott, de mindenképpen góllal akarták befejezni az akciót: húsz másodperccel a befejezés előtt szélső posztra ziccert játszottak ki, ám kimaradt a lehetőség – pontosabban Síró kapus hárított. A kontrából viszont Bán Dávid belőtte az egyenlítő gólt  - 59 perc 58 másodpercnél.
Molnár Ferenc a mérkőzést követően úgy értékelt, az első félidőben a gyarmatiak kezében volt a mérkőzés, de a másodikra ezt nem sikerült megőrizni. Komoly tanulsággal szolgálhat a csapat számára az, hogy az emberfogásos helyzetekben bátran át kell vállalni a terhet a társaknak, mert azzal az eredményesség is javulhat. „A végjátékban nagyon akartuk az egy pontot, és sikerült megszerezni. Igazságos a végeredmény” – zárta gondolatait a szakvezető.
A Balassagyarmati Kábel SE – amely maradt a 12. helyen a Keleti csoport tabelláján – legközelebb február 14-én, szombaton este hat órától a Lajosmizse gárdáját fogadja hazai pályán.

Jegyzőkönyv:

Orosházi FKSE U23 – Balassagyarmati Kábel SE 26-26 (14-17)
Játékvezetők: Szécsi, Szőke.
Kábel SE: Síró – Bécsi 7/3, Piroska, Szabó T. 4/2, Maletics 1, Danisovszki 4, Szabó A. 4. Csere: Djukanovics (kapus), Almási 2, Jakubecz, Bán 2, Tihanyi, Széles, Pintér M. Vezetőedző: Molnár Ferenc.
Az orosháziak legjobb dobói: Tárkányi 9/4, Nagy 6.
Hétméteresek: 4/4, ill. 7/5. Kiállítások: 10, ill. 12 perc (+2 kizárás: Maletics, Jakubecz).
Az eredmény alakulása: 10. perc: 4-4, 20. perc: 7-12, 28. perc: 12-16, 39. perc: 18-18, 50. perc: 22-22, 54. perc: 26-23.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése