2015. február 6., péntek

Humoros-sztrapacskás mulatság Galgagután



Galgaguta központjába érve, a faszobor-park és az evangélikus templom mellett balra fordulva térünk utunk célállomása, a galgagutai focipálya felé. Ahogy a mellékutcában haladunk, terebélyes tócsákat kerülget autónk – bármennyire is csodálatosan süt a nap, a tegnapi esőzés nyomai saras-vizes formában mindenütt látszanak.

Az öltöző épületének szomszédságából finom illatok áradnak. Egyre közelebb és közelebb jutunk a gőzölgő kondérokhoz, bizony bele is szagolunk. A galgagyörki nyugdíjas egyesület asszonyai főzik buzgón a sztrapacskát, hamar megtudjuk, juhtúróval-szalonnával ízesítve tálalják nemsokára.

Éppen csak letelepedünk, amikor a hangszórókból a köszöntőt halljuk. Ismerős hang a bemondóé, keressük, de a színpad üres. Aztán felfedezzük a népszerű Ayala humoristát, ahogy a nép közé vegyülve szórakoztat. Nemsokára megérkezik Orgoványi László házigazda polgármester, aki a naphoz méltó mókás mondatokkal üdvözéi az egybegyűlteket.
Közben az étel is elkészült már, nem csupán a „tót” sztrapacskát kóstolhatjuk, hiszen azért körülöttünk a Cserhát dús erdei emelkednek, nem maradhat el a friss vadhús, az őzgulyás és a vaddisznó-pörkölt sem.

Ebéd után kezdődik a műsorfolyam. Miközben néhány szomszédos település – Becsek, Bercel, Szécsénke – polgármestereivel tereferélünk, Ayala egy Janicsák-paródiával nevettet. A berceli asszonykórus „vevő” a poénra, és a közös előadásban megszületik a sajátos dél-nógrádi „hankitank-vúmen”. Harsány kacaj az egész nézőtér. 

A becskei asszonyok jönnek. Tényleg térségi kavalkád ez. Szaniszló Gyula, vagyis „Csülök” (a környéken mindenki csak a becenevén szólítja az együttes vezetőjét) kíséri őket harmonikán, először halkan szól a nóta, kissé el is nyomja a muzsika, de aztán belelendülnek a hölgyek, és a végére a domboldal zengi vissza az éneket. 

Orbán Sándor, ugyancsak a humorista-nemzetségből való művész váltja a hagyományőrzőket, egy szál gitárral a kezében is képes az egész színpadot benépesíteni, hát még milyen mosolyokat fakaszt a produkciójával: a legnépszerűbb magyar rock és beat dalokat írta át, hogy minél mókásabb szövegük legyen.
A programok sora – ahogy egy jó falunaphoz dukál – estébe nyúlóan folytatódik, nekünk viszont lassan indulnunk kell. Vár a következő állomás – Nógrádsáp.
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla

1 megjegyzés:

  1. Ezen a falunapon én is ott voltam, felejthetetlen volt és vidám. Még sok ilyet kívánok kicsinyke falum lakóinak, köszönöm neked Évike a közzétételt, mert szeretem olvasni amiket írsz, lelkem újra hazaszáll falumba, Galgagutára, ahonnan már 56 éve elkerültem.

    VálaszTörlés