2015. február 8., vasárnap

Derelyével fűszerezett európai kavalkád




Egy palóc népi ételkülönlegesség körül forgott a cserháti kisközség éves nagy ünnepe. Az idei ilinyi Derelyefesztiválon a testvértelepülések csoportjai is részt vettek.

A falu központja felé haladva egyre bővülő kocsisor fogadja az érkezőt, bizony a rendezvény helyszínéhez közel nem találunk parkolóhelyet. De nem csak mi járunk így, hanem a közvetlenül mögöttünk beguruló Balla Mihály országgyűlési képviselő és Barna János megyei közgyűlési alelnök is. Az Idősek Klubja udvarán, árnyas helyen sorakoznak a sátrak, ezek alatt készülnek a finom derelyék. Ki-ki milyen ízesítésben szereti, így tálalják számára az étket. Szilvával, töltve, vagy mákosan, ahogy teszik – mint például a csitáriak tálalása szerint. Pár méterre innen Alpagoból érkezett szemüveges ikerlányok ékes olasz nyelven kínálják a különféle sajtokat – ahogy az illik, talján szokás szerint. Odébb az őrhalmi menyecskék is élen járnak a főzésben. Mellettük igen nagy a csoportosulás. Nem véletlen, hogy a lengyeleket igen vendégszerető népként tartják nyilván a világon. Van itt minden a terítéken, mi szem-szájnak ingere. Kis kupicába tölti egy úr a pálinkát, egyetlen korty, és a szesz égetve szalad le a nyelőcső sodrában. Amire aztán némi húsféleség, kis kolbász dukál kísérőül. Meg egy röpke „traccs”, hiszen Béla fotósunk jól beszéli a „polák” nyelvet, hamar össze is barátkozunk a Blizyn-i vendégekkel.

Ahogy felérünk a kis kaptatón a szabadtéri színpad szomszédságába, szinte pillanatra pontosan a déli harangszóra, kezdetét veszi a hivatalos ünnepség. Dudás úr, és egy kobzos hölgy felvezetésével vonul a menet, a résztvevők kéz a kézben járnak egy köszöntő körtáncot. Aztán érdekes rész következik a programban: helyi fiatalok táncolnak palotást, megadva ezzel valóban az alaphangot, és némi feszes ünnepélyességet is „csippentenek” a vidám hangulatba. 

Elhangzanak az üdvözlő beszédek. Balla Mihály honatya kiemeli, ha egy közösség elég erős, könnyen rátalál távoli partnerekre, ahogy azt az ilinyiek példája jól mutatja. Dovicsin Ottó, a helyi polgármester pedig arról beszél, ezek a közösségek nem a virtuális térben, hanem a személyes kapcsolatokban születnek.

Megy tovább az események sora: ostorpattogás. Elöl egy legényke a magyar zászlóval, mögötte idősebb társai haladnak – majd az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ősmagyar harcművészeti ág, a „baranta” bemutatója következik. Nagy az ámulat a laikus tömeg részéről. 

Mi lassan távozunk, de persze az európai kavalkád, itt, a derelyével fűszerezett falunapon folytatódik tovább, a késő éjjeli zárásig.
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése