2015. február 8., vasárnap

Élet a szilva körül



„Ha kedd, akkor Belgium” – tartja az ismert mondás, de a mi kies nyugat-nógrádi közegünkben ez a mondat bátran átírható, valahogy így: ha augusztus utolsó hét végéje, akkor Szilvaszombat Kétbodonyban.

Bár még igencsak reggelt mutat az óra, kis kerülővel közelítjük meg a Szilvaszombat helyszínét, a művelődési ház udvarát-kertjét, gondolván arra, érdemes biztonságos parkolóhelyet választani, hiszen nemsokára még nagyobb tömeg kíváncsiskodik majd a rendezvényen.

Már most is nagy a nyüzsgés. Alighogy betérünk, és fotós kollégám a buzgó témakeresés érdekében elővenné a gépét, termetes férfi toppan elénk. Fején ördögszarv, s ékes szólással, mint valami kisbíró harsogja a népnek: mindenki ide jöjjön, hiszen a legfinomabb gombóc a rétsági Kereplő néptáncegyüttes sátra alatt készül. Sokan tüsténkednek is itt, gondosan gyúrják a tésztát. Mi viszont tovább sétálunk, szemrevételeznünk kell a többieket. Néhány méterrel arrébb a felsőpetényieknél ismerősökbe botlunk, pár szót váltunk is velük, mifajta különlegességekkel rukkolnak ők elő. Szemben velük a bánkiak sem adják alább, kézről-kézre jár a  nyújtófa, és hámozzák a krumplit serényen. De egyre előrébb járnak a műveletekben a mohoraiak, a pataiak, a kerepesiek, és persze a házigazda kétbodonyiak is. Hiszen verseny ez, küzdelem a javából, és nem csak a sasszemű és kifinomult ízlésű zsűri tetszését akarják elnyerni, hanem az érkező vendégseregét is, elővesznek hát minden főzési, formázási fortélyt a minél jobb, teljesebb eredmény elérése érdekében.

Nemsokára elhalkul a háttérzene, és énekszó csendül. A szomszédos utcából indul el a felvonulók menete, népviseletbe öltözött hölgyek és urak jönnek, a fellépő csoportok képviselői, akik majd a Szilvaszombat műsorát színesítik. Koczúrné Halász Judit, a házigazda polgármester köszönt mindenkit, és igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a gombócokat bíráló bizottság szigorított a szabályokon, és semmilyen kifogást sem szeretnének hallani a termékek iránt, egyetlen kóstoló vendégtől sem. A figyelmeztetés persze hasznos, értő fülekre talál, folytatódik a munka hatalmas buzgalommal. 

Közben mind többen és többen érkeznek, néha nem magyar szó hallik, például egy rimaszombati rendszámú autót látunk, amint hölgysofőrje meglehetős precizitással próbál parkolót lelni járgányának – tehát határon túlról is komoly az érdeklődés az esemény iránt.
A színpad újra benépesül. Kezdetét veszi a folklór-találkozó, mert ugye itt nem csak az édesszájúság „oltárán” illik áldozni. A kétbodonyiak adnak elő egy tréfás, tipikus falusi, évődős-mondókás, énekes játékot, kacag a közönség.

Maradnánk még, hiszen egyre nagyszerűbb a hangulat, de várnak ránk más szombati programok  – még egy kitérőt teszünk a kerítésen túli vásáros forgatagban, aztán búcsúzunk a Szilvaszombattól – és az elfogyasztott gombócok sem akadtak meg a torkunkon. 
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése