2015. február 22., vasárnap

Kétszer öt perc totális rövidzárlat



Az északi rangadó. Mondták ezt már Eger-Ózd, Salgótarján-Eger, Salgótarján-Balassagyarmat összecsapásra, attól függően, hogy mikor játszottak azonos osztályban és azonos csoportban az említett férfi kézilabda csapatok. Most az Ózd – Balassagyarmat volt soron.

Ha a tabellán elfoglalt pozíciót nézzük, a papírforma a kohászvárosi alakulat mellett szólt, ám idén még csupán egy pontot gyűjtöttek, és legutóbb, Békésen kiadós vereségbe szaladtak bele. Ráadásul a hírek szerint kapusposzton gyengültek meg, és ez a tény, illetve a két meccsen megszerzett három bajnoki pont ha nem is nagy elbizakodottságra, de pontszerző balassagyarmati regényekre mindenképpen okot adott. Csakhogy a felkészülés hete az Ipoly-partiak számára sem alakult kedvezően, arra pedig csak a helyszínen derült fény, hogy a házigazdák a legeslegutolsó pillanatban klasszis hálóőrt szereztek meg.
(Molnár Ferenc vezetőedző: „Az egész hét a betegségek jegyében telt el. Egy kapussal készülni nem lehet egy olyan mérkőzésre, ahol a nyerő taktika végig a futáson, a gyors lerohanásokon alapul – természetesen feltételezve a kitűnő védekezést. Ráadásul szombat reggel Jakubecz és Almási egyaránt jelezte, nem tud velünk tartani, ez pedig felettébb gond az edző számára, hiszen rászorul, hogy fejben gyorsan új taktikai változatokat eszeljen ki.”)

A találkozó mindenesetre jól indult a gyarmatiak számára, hiszen az elején 4-2-re vezettek, és negyedóra elteltével is 8-8 állt a táblán. Ekkor azonban megtört valami a Kábel SE teljesítményében.
(Molnár F.: „Egyértelműen mi irányítottuk a játékot, aztán érthetetlenül megálltunk. Nem futottunk, lassan vezettük a támadásainkat, az átlövések gyatrák voltak, a szélsők pedig kritikán aluli teljesítményt mutattak. Mondjuk Bécsi egész héten nem edzett, Damjant, azaz Radjenovicsot pedig azért állítottam be, hogy labdaszerzéseknél minél gyorsabban indulhassunk. De ez a megoldás sem vált be.”)
A szakvezető által felvázolt sikertelen időszakban egymás után ötször rezdült meg a vendégek hálója. Elsősorban a két „szokásos” góltermelő, a csoport legpontosabb bombázója, Fekete László, valamint a szerb légiós Vojinovics vitte hátán a borsodi legénységet. Bár menet közben Szabó Tamás vezérletével többször eredményesen zárkózott a Kábel, de három találatnál közelebb egyszer sem került. A harminc perc alatt kapott tizenkilenc gól pedig Molnár Ferenc véleménye szerint „enyhén szólva is siralmas”, pedig a játék eme vonulata elsősorban „akaraterő kérdése”.
A második játékrész eleje az eddigi két tavaszi összecsapáson egyik alkalommal sem sikeredett túl rózsásra a gyarmatiak számára. E tekintetben a fiúk követték a hagyományokat, hiszen az Ózd villámgyorsan elhúzott, negyven perc után már 27-19-re vezettek a házigazdák – és időközben Szabó Tamást is emberfogással őrizték, amit ezúttal sem tudtak a társak megfelelően lereagálni.
(Molnár F.: „Egyedül Szabó Tomi volt az, aki eredményes tudott lenni, aki megfelelő szinten kézilabdázott. Sok okos ember megkérdezi mindig, hogy miért Piroska a jobbátlövő. A válasz egyértelmű, és most is bebizonyosodott: Jakubecz hiányában nincs megfelelőbb alternatíva, főleg akkor, ha Danisovszki és Albert-Tóth is gyengén, bátortalanul kézilabdázik.”)
Az egyik csapat határozatlanságából pedig általában a másik erényt kovácsol. Az ózdiak is felettébb élvezni akarták a pillanat minden ízét. A hazai védekezés mind masszívabbá vált, és az akcióikat is pontosan fejezték be Nyestéék. Felrémlett a nagy kudarc víziója, hiszen az ötvenegyedik percben már 36-24 volt az állás. Úgy tűnt, megalázó vereséget szenved a társaság, de a végén kiengedtek az ózdiak, ezt pedig kihasználták a kábeles támadók, így a hajrában felzárkóztak és „csak” 39-36 lett a vége.
A meccs végén a vezetőedző értelemszerűen nem a legboldogabban összegzett.
(Molnár F.: Nem rohantunk, hanem andalogtunk, és kétszer öt perc teljes zárlat után nem is lehetett más az eredmény. Az ózdiak az utolsó pillanatban leigazolták a PLER szlovák kapusát, aki ezen az estén kiválóan teljesített. Ahhoz, hogy mérkőzést tudjunk nyerni, három-négy extra teljesítménynek kell lennie, ma csak egy volt: Szabó Tamás, és ezen a szinten nyerni egy emberrel képtelenség! Előrevetítve a lehetőségeinket, nem a legjobbak a jelek, hiszen a hírek szerint úgy Szegeden, mint Orosházán kiadták a vezetők a parancsot, bent kell maradni ebben az osztályban, így több NB I-es kerettag is visszajátszhat majd, aminek most épp a Kecskemét itta meg a levét. Egyszerű a dolgunk, meg kell nyerni a következő két mérkőzést, amennyiben ez nem sikerül, minimális lesz az esélyünk a bennmaradásra.”)

A jegyzőkönyv:

Ózdi KC – Balassagyarmati Kábel SE 39-36 (19-15)
Ózd, Városi Sportcsarnok, 650 néző, Vezette: Herczeg, Südi. 
Balassagyarmati Kábel SE: Djukanovics - Bécsi 7, Piroska 2, SZABÓ T. 11/5, Maletics 6, Albert-Tóth 7, Radjenovics 2. Csere: Siró (k), Tihanyi, Danisovszki, Szabó A. 1, Széles, Bán.
Az Ózd legeredményesebb dobói: Vojinovics 11/1, Fekete 10/1, Kalics 4.
Hétméteresek: 5/4 illetve 6/5. Kiállítások: 18 perc + 2 kizárás (Scitovszky, Pillár mindkettő a harmadik kétperces büntetés után), illetve 12 perc.
Az eredmény alakulása: 9. perc: 2-4, 15. perc: 8-8, 19. perc: 13-8, 24. perc: 15-12, 35. perc: 22-15, 40. perc: 27-19, 47. perc: 33-22, 54. perc: 36-28.

Kanyó Ferenc (Nógrád Megyei Hírlap) tudósítása és Molnár Ferenc beszámolója alapján írta: Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése