2015. február 22., vasárnap

Digitális bennszülöttek a sportcsarnokban



Egyénileg, vagy csoportosan? Nehéz kérdés ez farsang táján. Vajon egyedi ötletet valósítson meg a báli szereplő, avagy társaihoz csatlakozva közös koreográfiával rukkoljon elő? A balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola farsangján mindkét változatból láthattunk példát.

Emitt egy tündéri csöppség királykisasszonnyá átalakítva lépdelt csinos topánkájában, előtte egy mesefigura bőrébe bújt fiú, mögötte egy jedi lovag. De főként a csoportos megoldás volt jellemző. Apró leányok a múlt század húszas-harmincas éveinek táncos öltözetében ropták a tüzes charleston-ritmusokra, és hasonlóképpen a nosztalgia világába kalauzolták a nézőket a retro-muzsikára előbukkanó Gedeon bácsi hű kuncsaftjaival, a Hofi-dalt idéző utcaseprők, vagy a rapperképű takarítónők. 

Más műfajjal hozakodott elő a sárga-fekete „mezben” virító társaság. A méhraj élén a tanítónő „repült”, és a derék méztermelő „kisiparosok” szorgalmasan beporozták a kör közepén álló „virágot”. De megjelentek az éjszaka képei is. Az ólba zárt „állatok” a lepel alatt alakváltozáson estek át, s miközben a gazda az igazak álmát aludta, az udvar népe kísértetként riogatott. 

A legötletesebbnek talán a „digitális bennszülöttek” tűntek. Kik is ők? Hát az a mostanság feltörekvő nemzedék, amely már szinte az anyatejjel szívja magába az elektronika vívmányait, akiknek kisujjában van az internet, a skype kezelése. Az őserdő népe ugyan még nem öltözött civil ruhákba, mi több, koromfekete ábrázattal, mezítlábasan toppant elénk, de a kezükben már mobiltelefont „birizgáltak”, kitartóan pötyögtették az esemeseket. Előkerült a laptop is, és birtokosa lehet, hogy éppen egy szerelmes e-mailt fogalmazott meg a Kongó folyó túlpartján élő kedvesének. Ám közbeszólt az élet, és a tanárnő képében afrikai vadászként megérkező „digitális bevándorló” nem engedi, hogy a bennszülöttek akarata elhatalmasodjék a földkerekségen.

Jött még a továbbiakban egy busó-banda, „egészségügyi szekció” betegekkel és ápolókkal, cigánylányok, és persze egy igazi, báli díszes tánc – a nyolcadikosok jóvoltából. Egyszóval tömény humor, móka és kacagás jellemezte a gyarmati dózsások – amúgy „torkos csütörtökön” rendezett – farsangi mulatságát.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése