2015. február 6., péntek

Díszpolgárt avattak a sápi völgyben



Galgagutáról csupán pár perc autóval Nógrádsáp. Falunapról-falunapra „gurulunk”. A nézsai elágazástól nem messze található a takaros falucentrum. A kövezeten olvasható az évszám: 2009-ben készült, ahogy a szemközti kis színpad is.

Mikor odaérünk, egy padra telepszünk. Nem kezdődik még a program, Pintér Bertalan polgármester szól, kissé várnunk kell, de nemsokára indul minden, amint „befut” Balla Mihály országgyűlési képviselő. Csevegünk hát addig néhány ismerőssel: a múlt héten, Tolmácson látott diósjenői néptáncosok vezetője, Szalai Antal üdvözöl bennünket, de siet is átöltözni, hiszen nemsokára fellépnek. A szomszédos Nézsa polgármestere, Styevó Gábor viszont már teljes „harci díszben” – azaz viseletben – virít, gyorsan be is számol nekünk falujának fontosabb fejleményeiről. A kétbodonyiak is megérkeznek, egy pár még egy utolsót „gyakorol” a sátor alatt. Az acsaiak szintén készülődnek, egy-két igazítások és a kislány hajfonata is pompás lesz. 

A honatya befut, a műsor indul. Balla Mihály már a közelgő augusztus huszadika kapcsán a nemzet és a közösség fontosságáról szól. Hiszen a családok teremtik a helyi közösségeket, és a közösségek a nemzetet. Ez pedig így működött ezer esztendeje, s így kell lennie a jövőben is.

Pintér Bertalan kellemes kötelezettségének tesz eleget. Díszpolgárt szólít fel maga mellé: Sztankó Ignác kapja idén ezt a kitüntetést. A közel hetven esztendős férfiú tősgyökeres nógrádsápi, a helyi labdarúgó élet megyében is közismert szervező alakja volt. A rendszerváltástól tizenhat éven keresztül vállalt szerepet az önkormányzatban, alpolgármesterként is tevékenykedett, és – ahogy a falu vezetője méltatásában kiemelte – a mai napig bátran lehet hozzá fordulni tanácsért a közéleti kérdésekben. 

A „hivatalos” rész után jöttek sorban a fellépők: nógrádsápiak, nézsaiak, kétbodonyiak, diósjenőiek, acsaiak, este pedig a díszvendég, Balázs Fecó adott koncertet.
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése