2015. február 11., szerda

Fejezetek a balassagyarmati labdarúgás aranykorából



Tulajdonképpen már a címben említett fogalommal is sokan vitába szállnának: mondván melyik időszakot is számítsuk a balassagyarmati labdarúgás aranykorának? A fiatalabb nemzedékek, a huszonévesek, a harmincas-negyvenes korosztály számára minden bizonnyal a 2002-2004 közötti esztendők merülnek fel az emlékezet nem is olyan távoli mélységeiből. Maga Gaál Dénes, a BSE nemrégiben lemondott elnöke is megemlítette: számára ez volt a nagy csapat, amelyben Szabó Csaba, Lenkey Gábor, Mohácsi László, Forgó Péter és társai rúgták a bőrt. Igen, valóban okozott ez a társaság emlékezetes perceket a szurkolóknak: a saras-latyakos nagyligeti pályán a Vasas legyőzése, vagy a Honvéd elleni idegenbeli diadal Kispesten. Ám hozzá kell tenni: az ebben a csapatban futballozó srácok nagy többsége nem kötődött ezer szállal a városhoz. Becsülettel, küzdve-hajtva lejátszották a meccset, ha nyertek, kicsit ünnepeltették magukat, aztán lezuhanyoztak, átöltöztek, váltottak még pár szót az ismerősökkel, majd autóba szálltak és csak a következő edzésre tértek vissza Balassagyarmatra. Méltatlan lenne rájuk – és kissé túl militáns is – a „zsoldos” minősítés, de azzal mindenki egyetért, hogy ezek a fiatalok „nem a mi kutyánk kölykei voltak”, nem beszélgettek a drukkerekkel a bolti pénztárnál bevásárlás után sorba állva, nem koccintottak kisfröccsel a kocsmákban, nem anekdotáztak a Thököly utcai piacon a kofákkal, nem állították meg őket kutyasétáltatás közben, hogy „ugyan mi lesz a következő rangadón”.

Bezzeg az 1978-1982 közötti, NB II-ben szereplő gárda merőben más kérdés. Rájuk bátran elmondható az „Aranycsapat” kifejezés, hiszen rengetegen fejből mondják a névsort, akárcsak Puskásékét a kisgyerekek: Tresó – Pribeli, Robb, Hornyák, Lajkó – Hugyecz, Jelen, Erdélyi – Szalai, Kovács, Szedlák. Ugyan Cziborékhoz hasonlóan talán ők is ritkán játszottak ebben az összeállításban, mégis, ez a névsor maradt meg közszájon. És valamennyien idevalósiak voltak, vagy a közvetlen környékről származtak, mint a mohorai Hornyák Pál, vagy a herencsényi Szalai István.
E sorok írója, mivel ebben a fénykorszakban még nagyon kisgyerek volt, keveset látta őket a pályán a labda után futkosni, de 1994-ben a Nógrád Megyei Hírlapban interjúsorozatot készített velük, emlékeztek a régi szép időkre. Azóta viszont, sajnos már néhányan nem élnek közülük, legendás edzői közül is többen az égi kispadokról irányítanak. Ahogy telik-múlik az idő, az emlékezet is kopik, és a gárda „Benjáminjai” is lassan betöltik a hatvanadik életévüket.

Arra gondoltam tehát, felelevenítem ezt a legendás korszakot. Teszem mindezt azért, mert biztattak is erre. A balszélső Szedlák Gábor a múltkor épp azt mondta nekem, mára szinte elfelejtették őket, alig idézik a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóját. Az ifjúsági válogatottba is bekerült Fábri János egy beszélgetés alkalmával szintén azt említette, illene már összeszedni a múlt tengernyi emlékét, és valahol, valamilyen formában megjelentetni. Biztos, hogy tudnék sorolni még pár nevet, akikkel nem hozott össze az utcán jártamban-keltemben a sor, de igényelnének egy ilyen visszatekintést.
Egy kezdőpontot mindenképpen találni kell, valahonnan el kell indítani a történetet: vajon mi legyen ez a dátum? Netán 1969? Hiszen negyvenhat esztendővel ezelőtt épp ezekben a február eleji napokban jött létre az egyesületi összeolvadás után a központi városi klub, a BGYSE. Aztán úgy döntöttem, az 1974-es évet választom. Egyrészt ekkor nyeri meg az együttes a megyei első osztályt, és jut fel ismét az NB III-ba, és innen egyenesen ível felfelé a pálya az NB II-ig, másrészt ekkor zajlik le egy generáció-váltás, amikor a fiatalabb nemzedék véglegesen átveszi a vezérszerepet az idősebb, rutinosabb korosztálytól. A zárást pedig 1983-nak szánom, amikor az NB II-es kiesés után már nem sikerül a visszakapaszkodás. Így kereken tíz év, tíz szezon históriáját lehet végigtekinteni.
A kutatás során az első lépés a korabeli újságok, a Nógrádok végigböngészése lesz. Természetesen nem maradhat el a ’94-es interjúk felemlegetése, és a még élő szemtanúkkal is érdemes váltani néhány szót. Nem csupán a játékosokkal és edzőkkel, hanem a szurkolókkal is.
Nosza, tehát, kimondva a jelszó: vágjunk bele! Természetesen a Nyugat-nógrádi Napok olvasótáborával folyamatosan megosztok menet közben néhány érdemi információt, különösképpen, ha kifejezetten érdekes részletekre bukkanok!
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése