2015. február 8., vasárnap

Maszkos-mulatságos téltemetés



A küldetés csak félig-meddig sikerült. A Nap ugyan előbukkant a felhők közül, mi több, vakító tisztasággal fénylett és csillogásával elárasztotta a várost, de valahogy a meleg sehogy sem akart vele megérkezni. A csípős hidegben így is remekül érezték magukat kicsik és nagyok a rétsági Kereplő Néptánc Egyesület – ahogy egy kollégánk mondta-írta – inkább télijesztő, mint téltemető farsangi mulatságán.

Fenn, az emelkedő tetején, a benzinkút közelében egy tisztáson gyülekezett az „aprónép”, hogy aztán egy laza sétás felvonulással a Nagyparkolóba érjen. A menet élén két cseppet sem bús kedvű busó ragadott karon egy népviseletet öltött ifjú hölgyet, s ha nem látta volna senki őket, bizony azon nyomban talán el is „rabolják”. Mögöttük asszonyságnak álcázott, szoknyába bújt pirospozsgás orcájú férfiak kurjantották világgá „fenenagy” boldogságukat. 

Hatalmas dobot kitartóan csépelve haladt az egész mulatság „főtáncos” háziasszonya, Simon Katalin, mellette „társa” buzgón fújta a furulyát, ami beillett egyfajta talpalávalónak is, hiszen előttük a férfias asszonyságuk igencsak riszálták a ritmusokra termetes hátsó felüket. De volt a csapatban piros orrú „Ludas Matyi” és ősmagyar vajákos varázsló is.

Ahogy a  mintegy hatvan-hetven fős sereglet a nagyparkolóba ért, már ott várta sorsát az aszfalton a felállított kiszebáb. Gyorsan oda is gyűlt a nép, és előbb pompás körtáncot jártak kicsik és nagyok, a következő pillanatban pedig azt láthattuk, amint tüzet fog a „csuhé” és pillanatok alatt a lángok martalékává lesz a telet jelképező figura. Amikor az utolsó szalmaszál is parázzsá vált, hangos üdvrivalgással köszöntötte mindenki, hogy hamarosan eljő a várva várt tavasz.

A házigazdák zsíros kenyérrel, forró itallal kínálták a téltemető felvonulás résztvevőit, majd a művelődési házban kerestek meleget adó menedéket az emberek. Az előtérben a Bekecs együttes három kiváló zenésze szolgáltatott muzsikát, s hogy nem fáradt el a nép ebben a sétában, jól mutatta, még egy kis vonatozás is elindult: tárult az ajtó és a „lokomotív” tagjai elfoglalták székeiket a színházteremben. Hiszen most nem a Kereplő fiatalabb és idősebb táncosai lepték el a színpadot, hanem éppen fordítva, az ő tiszteletükre szervezték meg „jó gazdáik” ezt a mulatságot, mondván úgyis annyit fellépnek az esztendő minden havában, megérdemlik ezt a „kényeztetést”.

A műsorról először a Maszka Színház két bábosa gondoskodott, akik korabeli viseletben pompázva mutatták be a gyerekeknek, milyen fondorlatos módszerekkel tette lóvá Mátyás király udvari bolondja a gonoszokat. Nem maradhatott el a jelmezes verseny sem, majd táncház zárta a Kereplő téltemetőjét.
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése