2015. február 15., vasárnap

Időseket köszöntöttek Ipolyvecén



Sok helyen november végén rendezik meg a településeken az Idősek Napját. Ipolyvecén más a szokás: a farsangi ünnepkörhöz kapcsolódva köszöntik a szépkorú falubelieket.

Ezen a szombati délutánon zsúfolásig megtelt a község kultúrháza. Ami azért „nagy szám”, mert a korábbi években csak hatvan-hetven idős jött el az eseményre, most viszont legalább százan-száztizen megjelentek, kíváncsian várva, milyen programokkal rukkolnak elő a szervezők.

A „nyugdíjas induló” közös eléneklése után Molnár János polgármester szólt néhány szót a megjelentekhez. Elmondta például, hogy a tavalyi évhez viszonyítva „korosabb” lett a falu, ma pontosan 122 ember él itt, aki betöltötte hatvanötödik életévét. Ipolyvece legidősebb polgára, a kilencvenhat esztendős „Anka nene” nem tudott eljönni, őt távollétében köszöntötték, míg a jelen lévő legidősebb férfi, Tóth Ferenc a nyolcvanhatodikat „tapossa”. 

A műsor első részeként a citerazenekar kíséretében az öt esztendeje alakult férfi kórus dalolt a közönségnek. Mikor felcsendült a „Réten, réten, a vecei réten…” kezdetű nóta, bizony az egész terem zengte vissza az ismert sorokat. De az „Ipoly vize de széles, a babám csókja de édes” is éneklésre késztette a résztvevőket.

A „nótafákat” táncosok követték. A helyi hölgykoszorú Tóth Zsuzsanna betanításával október óta gyakorolja új „repertoárját”, amelynek központi része a kalocsai táncokra épül. Ebből adtak elő kis ízelítőt. Aztán a fiatalabbak következtek, akik jobbágytelki ritmusokra járták a „párost”.

A finom palócgulyás elfogyasztása után kis meglepetés érte az időseket: gitáros fiú „segedelmével” egy női kórus lépett a színpadra, és közismert, közkedvelt dallamokkal kedveskedett a vendégeknek. Felcsendültek többek között Máté Péter és Ihász Gábor szerzeményei is.
A mulatság pedig folytatódott tovább. Tangóharmonika szólt, vidám nótázással telt az ünnepség hátralévő része.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése