2015. február 22., vasárnap

Télkergető óvodások



Bár elmúlt már Hamvazószerda, s magunk mögött hagytuk a „torkos csütörtököt”, de előttünk Mátyás, és nem mindegy, hogy töri, vagy csinálja a jeget. Talán ezért is tették múlt szombatra télkergető kereplős felvonulásukat a csesztvei óvodások.
 
Amikor a parányi faluba értünk, a délelőtti órákban még meglehetős nagy csend honolt mindenhol, és a Kis-patak is békésen csordogált a medrében. Fent, az emelkedő tetején lévő óvoda kapujában gyülekeztek az apróságok és szüleik. A kerítésre aggatva haragos képű, rémisztő farsangi álarcok néztek velünk farkasszemet. Bent az utolsó előkészületeket végezték a szervezők. Indulás előtt még Erdei Zsuzsanna vezető óvónővel váltottunk néhány szót, aki elmondta, a faluban korábban nem volt szokás az efféle, farsanghoz kapcsolódó felvonulás, de amikor az ötletet megosztották a gyerekekkel, hatalmas „igen” volt a válaszuk. 


A gyülekezőhelyen kis tánccal indult a program, majd mindenki kivette a kosárból a maga „hangosító” szerszámát, és kolompolva, kereplőzve, dudálva indult a menet. Egy kislegény olyan lendülettel szaladt a többiek előtt, hogy pár lépés után hasra esett, de zsipsz-zsupsz felpattant és sírás nélkül rohant tovább. Az Ábel keresztnevű fiúcska pedig büszkén vitte a különféle feliratokkal telidíszített, telet megszemélyesítő kiszebábot, amely majd a végén elnyerte méltó „büntetését”.

Az első megálló a helyi tájház előtti sarkon volt. Itt kört alkottak a csöppségek, kezdetét vette a közös ének és a tánc. „Itt a farsang áll a bál, keringőzik a kanál…” – zengték a fiatalok, és a vidám dalolásba az idősebbek is bekapcsolódtak. Mi több: a hagyományőrző asszonykórust szintén sikerült rávenni a nótázásra, a „Nem az a legény…” kezdetű népdallal.

Nemsokára fordult a menet és igyekezett vissza a falusi vendéglő elé. Itt következett a záró „mutatvány”. Régi-régi, pajkos-évődős népi játék elevenedett meg a pedagógusok segítségével: „Egy ember jött Párizsból, Ninive, Ninive”. Ábel pedig fogta a kiszefigurát, odatartotta kis társainak, akik nagy örömmel szaggatták szét a darabjait, s hajították a lángok közé.
Csesztvén is elkergették a telet. 
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése