2015. február 13., péntek

Felhívás a Palóc Világtalálkozóra



Két esztendeje indult útjára a kezdeményezés, hogy évente egyszer gyűljenek össze a világban szétszóródott palócok, és közösen ünnepeljék meg a népcsoporthoz való tartozásukat. Idén augusztus hetedikétől három napon keresztül Bátonyterenyére invitálják a résztvevőket.

Azt mindenki tudja, hogy szűkebb hazánkat, ezt a nógrádi kis ékszerdobozt, Palócföldnek is nevezik. Ám a térség határa nem áll meg a megyehatáron, sőt, a Palócország Fővárosaként számon tartott Balassagyarmat épp e vidék szélén található. Hisz élnek palócok az Ipolyon túli Felvidéken, a Mátra bércei által árnyékolt kis hegyi falvakban, Parádon és környékén, sőt, a messzi délvidékre, a ma Szerbiában lévő Bácskába is kirajzottak: Bácskertes (Kupuszina) lakossága ma is őrzi őseik hagyományát, mi több, varázslatos népviseleteikbe öltözve rendszeresen részt vesznek a balassagyarmati, Szent Anna napi Palócbúcsún. Nem beszélve azokról, akik a történelem különböző viharaiban, a múlt század vérzivataros sodrásában kerültek ezer és ezer kilométerrel távolabb a szülőföldüktől.

Nem vitás tehát, hogy a Palócok Világtalálkozója valóban közös kalap alá terelheti és tereli is a földkerekség palócságát. Ahhoz, pedig, hogy minél szélesebb körben képviseltethesse magát e tájegység sokszínű népviseletes és egyéb hagyományápoló kultúrája, a szervezők nevében Berze Marianna felhívást tett közzé a facebook-on. Ennek lényege, hogy március 31-ig várják és fogadják palóc tánccsoportok, népdalénekesek, vegyes kórusok, énekkarok, egyéni fellépők jelentkezését, akik szeretnék előadásukkal emelni a harmadik Palóc Világtalálkozó színvonalát. E-mail levélben kérnek egy bemutatkozó levelet, ami majd a műsorfolyam bemondóinak nyújt segítséget a színpadon, valamint egy rövid ismertetést a fellépés részleteiről (hányan jönnek, milyen igényeik vannak, kérnek-e parkolási lehetőséget, esetleg szállást, netán zenekar biztosítását). A szervezők hozzáteszik, szeretnék, ha minden élő és működő, hagyományőrző palóc közösség értesülne erről a lehetőségről, és a felhívás nyomán az ő közreműködésükkel színesebbé tehető az augusztusi programsorozat, amelynek egyébként Bátonyterenyén a Gyürky-Solymossy kastély parkja ad otthont.
A jelentkezéseket a palocvilagtalalkozo@gmail.com e-mail címre várják a rendezők, március 31-ig. De további információkat is kaphat bárki a rendezvényről, ha megcsörgeti a 30/6987703-as, vagy a 30/3380802-es telefonszámot, illetve rákattint a palocvilagtalalkozo.hupont.hu weboldalra.
Hegedűs Henrik


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése