2015. március 22., vasárnap

Történt-e kézilabda csalás Békésen?



A Balassagyarmatra érkezett hírek szerint különösen fordulatosan, és a végjáték, illetve a lefújás utáni események kapcsán igazán érdekesen alakult a Békési FKC – Kábel SE, 30-29-es végeredménnyel zárult rangadó a kézilabda NB I/B Keleti csoportjában. Bár még nem érkezett el hozzám a mérkőzés „hivatalos” tudósítása, illetve a házigazdák honlapján, illetve facebook-oldalán sincsenek különösebben részletezve a történtek, azért a különböző információk alapján levonhatóak logikai következtetések.

A helyszíni tapasztalatok alapján elmondottakból kihangzott, a Horváth-Simó páros végig a hazai gárda pártját fogta és vitás esetekben rendre a gyarmatiak kárára döntöttek. Állítólag több hétméteres-szituációban is néma maradt a sípjuk. Ez még „okés” is lenne, hiszen az egy góllal, azaz a lehető legszerencsétlenebb arányban vesztes társaság nyugodtan keresheti az okokat akár a játékvezetők ténykedésében is – ez a világon mindenhol így van. Az is bosszankodás tárgya lehet, ha hat gólos hátrányt ledolgoz egy legénység, kiegyenlítenek a fiúk, és az utolsó percekben mégis kikapnak – ez is előfordult már a sportág históriájában. Még talán arra a felettébb kényes – és a bírók által felvállalt – helyzetre is rábólinthatunk, hogy öt másodperccel a befejezés előtt a vendégeknek megítélt hétméterest a játékos bedobja, majd valamilyen szabályellenes cselekményre hivatkozva a találatot visszavonják a sípmesterek, újra lövetik a büntetőt, amit aztán kihagy a játékos. Nos, azért ennyi körülmény „bűvös összejátszása” már a laikusban is gyanút ébreszthet.
De mi történt a lefújás után? A szemtanúk egybehangzó állítása szerint a békésiek mestere, aki már a kétszer harminc perc alatt sem tudta türtőztetni az idegeit, ahelyett, hogy a szívinfarktusos állapotban kivívott sikert követően minden egyes játékosa nyakába sírva borult volna, indulatosan nekirohant a saját klubvezetőinek (!), és nyomdafestéket nem tűrő hangon sűrű kiabálások közt trágár szemrehányásokkal illette őket, ugyan már, hogy a „büdös francba” tudott az ellenfél mínusz hatról kiegyenlíteni: „hát nem zsíroztátok le ezt előre a játékvezetőkkel?”
Nos, ezekre a kijelentésekre már bátran bárki mondhatná, itt kérem szépen igen erős, mi több, émelyítő a csalás szaga. Ha valóban így történt az eset – mondom, csupán a puszta intellektuális logikámra hivatkozom, a szemtanúk elmondására, tárgyi bizonyíték nincs a kezemben (egy másodpercnyi hangfelvétel sem), – akkor bizony megtörtént a játékvezetők szemtől-szembeni megvesztegetése, vagyis a Békés edzője azt emlegette fel „főnökeinek”, hogy talán nem helyeztek nagyobb nyomást a játékvezetőkre. Ha megtörtént mondjuk a meccs kezdése előtt a megvesztegetési kísérlet, akkor a két játékvezetőnek erről azonnal legalább jelentést kellett volna írnia és mindenképpen értesíteni a Magyar Kézilabda Szövetség illetékeseit. Sőt, én előírnám a játékvezetőknek, bárkiről is legyen szó, ha nyílt megvesztegetési kísérlettel találkoznak, ott, helyben hívniuk kell a rendőröket, és majd a zsaruk veszik fel az ügyről a hivatalos jegyzőkönyvet.
Persze nem tudni pontosan, mi történt Békésen, március 21-én, szombaton este, fél nyolc körüli időben, a belvárosi sportcsarnokban. Ám a körülmények nagyon egy irányba mutatnak: felmerül tehát a kérdés, történt-e kézilabda-csalás Békésen?
Egy biztos: a Magyar Kézilabda Szövetségnek illő lenne hatékonyabb korrupció-ellenes tevékenységet végezni, mondjuk akár egyesületi vezetők fejének „porba hullatása” által, néhány sípmester esetleges kiebrudaltatásával, már csak pusztán a mundér becsülete érdekében…
Végezetül egyet mindenképpen szeretnék leszögezni: a Balassagyarmati Kábel SE egyetlen játékosa, egyetlen edzője, egyetlen vezetője sem hangoztatta nekem konkrétan, csalás történt Békésen. Ilyet közülük senki sem mondott nekem, senki sem írt le betűvel. Pusztán, kizárólag a saját újságírói logikám alapján vontam le az esetlegesen élesen hangzó, de szerintem egyértelműen gyanúsnak mondható következtetéseket!
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése