2015. március 16., hétfő

„Minden jeles ünnep a jövőt szolgálja”



Enyhe szél lengedeztette a Palóc liget fáit, a szűrt napfény pedig haloványan világította meg Petőfi kabátos szoboralakját, amikor vasárnap délután megkezdődött a balassagyarmati március 15-i ünnepség.


A rendezvény szónoka Csach Gábor alpolgármester formabontó módon kezdte gondolatait: Ulveczky Gábor egyetemistára emlékezett, aki 1972 márciusának idusán a Batthyány örökmécsesnél tíz példányban barátai kezébe adta Babits Mihály: Petőfi koszorúi című versét – ezért a tettéért huszonkét hónapos börtönbüntetést kellett elszenvednie.

A politikus hozzátette, a negyven évesnél idősebb korosztálynak nehéz most ünnepelni, hiszen megélték azt a korszakot, amikor a ’48-as forradalom kirobbanásának pillanata egyszerű munkanapként szerepelt a naptárban, és tilos volt minden nemzeti érzelmű megnyilvánulás. Ráadásul a Kádár-éra álságos módon egy „bizarr” eseménysorozatot hozott létre ilyenkor, a Forradalmi Ifjúsági Napokat, ahol a fő irány nem Petőfi és társai emlékére vetült, hanem a proletár internacionalizmus vörösterrorjának 1919-es tetteire. 

Csach Gábor kiemelte, a mai kortársak egy része is képes ostobaságokat beszélni nemzeti identitásunk jelképeiről, attól függően, hogy a „szekértáborok kommunikációs gurujai” aznapra milyen tőmondatokat találnak ki.  Hangsúlyozta, Berzsenyi Dániel szavaihoz igazodva sosem a tömeg, a sokaság, hanem lélek és szabad nép, azaz a felemelő gondolat tesz csuda dolgokat, eredményez változást. Az ünnep pedig nem relatív, hanem fehér, nincs ötven szürke árnyalata. Ahogy a tündér jó, a boszorkány rossz, úgy Haynau rossz, Kossuth viszont jó. A kokárda március 15-e jelképe, aki nem hordja, nem is ünnepel.
A szónok néhány mondattal kitért a város 1848-as szerepére is. Nógrád megye akkori székhelye már megvetette a várossá válás alapjait, felépültek legjelentősebb intézményei és épületei, a megyeháza, a nagytemplom, a börtön. A város irányítói már a kezdet-kezdetén büszkén csatlakoztak a forradalomhoz, nemzetőrséget alakítottak, fenntartották az új rendet. Az ötvenedik évfordulón a soknemzetiségű, tarka vallásosságot mutató Balassagyarmat lakossága méltón, közösen emlékezett az elődökre az evangélikus templomban, majd a zsinagógában. Mai aktualitásokat emlegetve Csach Gábor hangoztatta, régi eleinknek büszke utódaként az önkormányzat költségvetéséből kiemelten támogatja a város közösségi szerveződéseit, és létrehoztak egy Ifjúsági Alapot is, az egymillió forint felhasználásáról a fiatalok dönthetnek majd. Az alpolgármester végezetül hangsúlyozta: minden jeles ünnep a jövőt szolgálja, minden jeles történelmi pillanat az ifjúságnak szól.
A megemlékezést kísérő műsorban fellépett a Balassagyarmati Dalegylet, Major Lászlóné, Hegedűs Andor és Végh Gyula. Az ünneplők ezután átvonultak a Mikszáth Kálmán Művelődési Központba, ahol Kátai Zoltán énekmondó lantján és dalban középkori hazafias énekeket és megzenésített Petőfi-verseket szólaltatott meg.

***

Az ünnep fonákja

Bevallom, nem tetszett nekem ez a vasárnapi gyarmati ünnepség. Nem volt konferanszié, nem mutatták be a szereplőket, néha pedig ők maguk is bizonytalanul tekintgettek egymásra, ugyan mi most a teendőjük. Váratlanul hangzott fel a Himnusz, zárásként a Szózat. Nem búcsúzott senki, mindössze hátulról hallatszott Ember Csaba karnagy, aki egy mikrofon közelében szólalt meg így: „menjetek békével”. Nekem az egész olybá tűnt, mintha az ünnepi műsor résztvevői, beleértve még Csach Gábor alpolgármestert is, egy „hakni” közben állottak volna meg Balassagyarmaton, rohanva, pörgetve, gyorsan követték egymást a részletek, mintha sietni kellett volna, mert a következő helyszínen már türelmetlenül várják a művészeket.
Meglehetősen sajátos, mondhatni úgy is, újszerűen avantgard programot állítottak össze a szervezők. Lehet, szándékosan tettek így, lehet, szándékosan akartak esetleg valami frappánssal előrukkolni. Ám Balassagyarmat, össznépileg sajátos közeg: aki olyan büszkén őrzi hagyományait, védi értékeit, az ilyen műsor-összeállítások tekintetében is meglehetősen régimódi, konzervatív megközelítést képvisel. Ahol szépen bevezetik a műsort, ahol szépen megszólítják, színre hívják a szereplőket, ahol van rendes kezdet és végpont.
Persze az is előfordulhat: csak az én ízlésvilágomtól volt idegen ez a balassagyarmati március tizenötödike.
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése