2015. március 14., szombat

Közmunkára fognák a menekülteket



Sajtótájékoztatón számolt be a balassagyarmati idegenrendészeti szállón szerzett személyes tapasztalatairól Dobrocsi Lénárd, a Jobbik önkormányzati képviselője. Az eseményt váratlan incidens zavarta meg.

A februári városi képviselő-testület ülésen merült fel előzőleg a téma, hogy az önkormányzatban tevékenykedő politikusok látogatást tehessenek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által működtetett idegenrendészeti szállón, a Kossuth utcában található egykori honvédkaszárnya épületében. Akkor erre dr. Lipusz Brigitta a BÁH regionális vezetője rábólintott, és Dobrocsi Lénárd élt is a lehetőséggel.

A bejárást követően az ellenzéki képviselő a kaszárnyával szemközti parkolóban várta a sajtó képviselőit. Elöljáróban emlékeztetett, hogy tavaly, még „civilként” hiába mutatta fel újságírói igazolványát, nem engedték be a létesítménybe, ahhoz, hogy bemehessen tehát meg kellett választatnia magát. A bent szerzett tapasztalatokról leszögezte a körülmények egy átlagos kollégium színvonalát ütik meg, látszik, hogy sok pénzt költöttek a felújításra. Elmondta, amikor Orosz Jánosné kirendeltség-vezető társaságában az emeletre vezető lépcsőn mentek fel, azonnal felrémlett benne Civitas Fortissima napjának emléke, hiszen a „csehkiverő” hősök 1919-ben ugyanitt jártak, s most menekültek otthona a patinás laktanya.
Dobrocsi Lénárd a működtetőkkel közölte egy ötletét is: az itt élő férfiak és nők bekapcsolódhatnának a város közmunka-programjába. Ha már kényszerűségből ide vetette őket a sorsuk, hálálják meg a befogadó városnak, hogy törődnek velük, és vegyenek részt tevékenyen Balassagyarmat szépítésében. Orosz Jánosné ezzel kapcsolatban azt válaszolta, erre nem kötelezhetőek az emberek, de önkéntes alapon bárki vállalhat ilyen jellegű munkát. A politikus közölte, a Jobbik által tavasszal szervezendő városszépítő napon erre lehetőséget biztosítanak a menekülteknek.
A képviselő épp befejezte a mondatot, amikor egy férfi zavarta meg a tájékoztatót. Erélyes hangon közölte, a sajtó képviselői és a városatya „takarodjanak innen”, mert ez az ő magánterülete. Némi szóváltás kezdődött a felek között, amelynek az eredménye az lett, hogy a férfi kihívta a rendőröket, ám a kiérkező egyenruhások semmi kivetnivalót nem találtak: úgy fogalmaztak, a közforgalom számára megnyitott magánterületen bárki tartózkodhat.
A sajtótájékoztató az incidens után folytatódott: Dobrocsi Lénárd kitért még arra, hogy akad példa az országban – jelesül Kunszentmártonban –, ahol egy idegenrendészeti objektum kialakítását a lakossági tiltakozás vétózta meg, és szerinte Balassagyarmatnak is erre az útra kellene lépnie.
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése