2015. március 10., kedd

Nagyobb uszoda lesz Balassagyarmaton



Újabb fontos lépéssel egyre közelebb került Balassagyarmat ahhoz, hogy végre megvalósulhasson a régi álom, felépülhessen a tanuszoda. Az ezzel kapcsolatos részletekről nemrégiben egy helyettes államtitkár tájékoztatta a város vezetőit.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt sajtótájékoztatón jelentette be Balla Mihály országgyűlési képviselő, hogy négy nyugat-nógrádi település is bekerült az országos kormányzat tanuszoda építési programjába. Ezek szerint Balassagyarmat és Szécsény mellett Nagyorosziban és Nézsán is elkészülhet a sportlétesítmény.
Ám közben telt-múlt az idő és a gyarmati emberek várták, mikor történik meg az első kapavágás az Ipoly-parti szabadidő-centrumban. Ám nem vonultak fel a munkások a területen, és nem érkeztek hírek, ugyan miért is csúszik a beruházás megkezdése.

Kiderült: a háttérben nagyon kemény tárgyalások zajlottak. A kijelölt önkormányzatok ugyanis igencsak sérelmezték, hogy ők csupán egy kisméretű, sátortetős tanuszodát kapnak, miközben az országban sorra épülnek a patinás stadionok. Másrészt felmerült, hogy nem teljes mértékű lenne a kivitelezések állami finanszírozása, hanem a helyszíneket biztosító településeknek adóerő-képességük szerinti önerőt kellene hozzáadniuk.
Nemrégiben Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős helyettes államtitkára kereste fel Medvácz Lajos polgármestert és tájékoztatta a legújabb fejleményekről.
-        A legfőbb ok, amiért az egész tanuszoda-építési program késést szenvedett az, hogy a teljes előkészítéssel eredetileg megbízott Nemzeti Sportközpontoktól az ügy kezelése átkerült a sport-államtitkárság hatáskörébe – mondotta el érdeklődésünkre a polgármester. – Ez azonban időközben lezajlott, így egy akadály elhárult. Kiss Norbert arról is tájékoztatott, hogy a kormány elfogadta az önkormányzatok észrevételeit, és módosítottak az eredeti uszodaterveken. Nagy örömünkre Balassagyarmaton is egy kibővített, esztétikusabb és jobb műszaki megoldásokkal rendelkező létesítményt készül majd, amit gyermekmedencével, valamint szaunával és más szolgáltatásokkal is kiegészítenek. Ráadásul önerőt sem kell biztosítanunk hozzá, tehát egyetlen fillérébe sem kerül a városnak, hogy egy újabb sportközponttal gazdagodhat.

Medvácz Lajos hozzátette, mivel így a beruházás összértéke közel háromszáz-millió forintos nagyságrendre növekszik, ezért bonyolultabb a beruházást megelőző közbeszerzési eljárás lefolytatása. A remények szerint ez nyár végéig lezajlik, és a kivitelező kiválasztását követően legkésőbb ősszel valóban megtörténhet az Ipoly-parton, a Madách és Szabó Lőrinc utcák torkolata közötti területen az első kapavágás. Ami azt jelzi előre, hogy legkorábban 2016 tavaszán csobbanhatunk majd a balassagyarmati tanuszoda vizébe.
Hegedűs Henrik
A látványterv kép illusztráció

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése