2015. március 6., péntek

Egy hátulról olvasandó könyv



Különleges könyvet kapott kezébe a minap a balassagyarmati olvasó – Majdán Béla helytörténész tollából. A „Fohász… másféle Istenhez” címet viselő kiadvány mind külalakjában, mind tartalmában rendkívül egyedi.

A kötet nyilvános bemutatójának igencsak megadta a módját a remek szervező hírében álló szerző. A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ nagytermében nem csupán zsúfolt ház, legalább kétszáz fős nézősereg előtt zajlott a rendezvény, hanem a meghívottak között is neves személyiségek szerepeltek. Majdán Béla beszélgetőtársa a közismert Széchenyi-díjas történész, tanszékvezető professzor dr. Gerő András volt, míg a hallgatóság első sorában többek között a magyarországi zsidóság egyik vezető alakja, Zoltai Gusztáv is helyet foglalt. A színpadon pedig Csábi István Madách-díjas előadóművész, Nógrádi Gergely operaénekes, író, a budai Frankel Leó zsinagóga kántora, Baranyi Gábor Gipsy-Klezmer Band együttese, valamint Lombos „El” Marci jazz-triója színesítette műsorával az eseményt.

A beszélgetésben megtudtuk, miért is különleges ez a könyv? Egyrészt, mert hátulról kezdődik, azaz a végéről visszafelé kell olvasni – mint a héber írást. Másrészt: eredetileg Lombos Mártonnak, Balassagyarmat egykori tanácselnökének életútját mutatja be, olyan megközelítésben, miként is lett az orthodox zsidó családból származó fiú a kommunizmus élharcosává. Hogyan jutott el a második világháborús meghurcoltatásokon és szerencsés megmenekülésen át odáig, hogy az 1956-os forradalom népe azt kiáltotta rá: „Munkát, kenyeret, Lőwy Marcinak kötelet”. Majd jöttek a hatvanas-hetvenes évek, amikor tanácselnökként tagadhatatlan főszerepet játszott a város fejlődésében, a lakótelepi otthonok sorozatos felépítésében, az egykori modern városközpont kialakításában, az ipari üzemek létesítésében, vagy az Ipoly szabályozásában. Olyannyira, hogy bár ma is megosztott a megítélése az emberek körében, mégis, rengetegen adóznak tisztelettel emlékének, egyéniségét sok-sok legenda övezi, a kötet írója nem is restelli a kifejezést odabiggyeszteni: ilyen legendákat a rendszerváltás utáni polgármesterekről nem költött az utókor. Ugyanakkor az életrajz egyben szubjektív korrajz is, hiszen az életút ismertetését keresztül-kasul átszövik Majdán Béla személyes megjegyzései, gondolatai, a zsidóságról, a történelmi idők felidézésről a ’48-as szabadságharctól a Kiegyezés korszakán, az első világháborút át Trianonig, a Horthy-rendszerig és azon túl is, egészen a mai idők politikai visszhangjaiig.

A terefere során Majdán Béla elmondta, nem sokkal halála előtt, a nyolcvanas évek végén készített helytörténészi interjút Lombos Mártonnal, ennek a hanganyagnak tizenegy magnókazetta hosszúságú lett a terjedelme, amit most felhasznált a könyvben. A végkicsengés pedig azonos Edith Piaf híres dalának címével: az egykori tanácselnök halálos ágyán azt mondta, „nem bántam meg semmit” – az író szerint ez egyfajta összegzése ennek a szélsőségektől nem mentes életútnak.
Dr. Gerő András pedig menet közben megjegyezte: „nem normális ez a könyv”, ezt a formája és tartalma egyaránt sugallja – nem pusztán életrajz, hanem valóban „összevissza elmélkedések” tárháza, de talán éppen így jó és így érdekes.

***

Állhatna itt egy hosszabb beszámoló is az eseményről. Teljesebb, részletesebb, elemzőbb, értékelőbb. Hogy ez miért nem történt meg: annak oka maga a szerző, Majdán Béla. Az még hagyján, hogy önmaga vállalta a moderátor, a műsorvezető szerepkörét is, hiszen ismerjük, tudjuk róla milyen egyéniség, a maga feje után járja a saját útját. No de ami utána következett!
Amikor megtudtam, hogy könyvet ír, majd megismertem a címét, és azt, hogy hátulról kezdődik, egyből arra gondoltam, itt biztosan a zsidó kultúrkör kerül a középpontba, hiszen ennek a vallásnak, ennek a világnak az elszánt, és elismert kutatója. Szándékosan nem érdeklődtem, mi rejlik a háttérben, szándékosan nem tudakozódtam, ugyan mi is lehet a tartalom. Talán éppen ebből a naivitásból fakadóan hökkentem meg igazán, hogy mekkora tömeget vonzott a művelődési házba ez a könyvbemutató. De betudtam ezt is Béla egyéniségének. Mondván ő akkurátusan ügyel arra, hogy minél többen tudjanak az ő művéről, minél többen érdeklődjenek a kötet iránt, minél szélesebb sereget vonzzon, ezért aztán bizonyára sok-sok személyes invitáló telefont is lebonyolított.
Aztán hirtelen, amolyan „in medias res” módon szembesültem azzal a rendezvény közben, itt bizony Lombos Márton a téma, a néhai tanácselnök. Nosza rajta, felbuzgott bennem az érdeklődés, milyen jót is tereferél majd a szerző az általam igencsak kedvelt Gerő András történésszel. Óriásit kellett csalódnom – és szerintem ezzel nem vagyok egyedül.
Bevallom őszintén, körülbelül egy óra tíz percet bírtam ki a helyszínen, aztán az első műsoros blokknál kimentem a teremből. Olyan érzésem volt e hetven-hetvenöt perc alatt, mintha nem csupán egy emelvény, hanem egy széles árok, illetve egy átlátszó függöny is húzódna a színpadon beszélgetők és a közönség között. Mintha Majdán Béla és historikus-társa ügyet sem vetnének a hallgatóságról, csak az érdekli őket, a saját belső értékrendjüknek, a saját hivatástudatuknak feleljenek meg. Nem törődtek azzal, milyen igényt formál a közönség, mit akar hallani, milyen irányba szeretné tereltetni a beszélgetést. Az emberek pedig elsősorban Lombos Marci bácsi miatt jöttek el, valóban az ő emlékének szerettek volna adózni, esetleg egy pár kulisszatitkot is igyekeztek volna megtudni ebből a regényes, sok útvesztővel teli életrajzból. Ehelyett az első röpke másfél órában alig esett szó a főhősről. Olybá tűnt, mintha egy barokk színdarab közepébe csöppentünk volna, amelynek elején jó húszpercnyi időtartamban a korra jellemző tágas körmondatokban a szerző egyfajta önigazolást tart olvasóinak, hogy miért is választotta ezt a témát, miért is nyúlt hozzá, mi áll mögötte, és persze mindezt keszekuszán, összevisszaságban, térben-időben ugrándozva. Aztán a következő felvonásban negyven percen keresztül arról szólt a párbeszéd, milyen kötödése van az írónak a zsidósághoz, és hogy az izraeliták népe miként illeszkedett be évszázadokon keresztül a magyar társadalomba, honnan fakad a gyűlölet ellenük és így tovább. Szóba került a nemzeti liberalizmustól a tiszaeszlári vérvádon keresztül a kikeresztelkedett zsidó honvédelmi miniszterig minden – csak éppen a lényeg, azaz Lombos Márton nem került terítékre. Az ilyen barokkos színdaraboknál a türelmetlen néző a harmadik felvonás elejére teljesen elveszti a türelmét, alaposan megcsappan az érdeklődése, aztán felkel – mint én tettem – és otthagyja a termet. Persze a többség erre aligha vállalkozhatott – megtisztelték a szerzőt, megtisztelték a vendégeket, megtisztelték a könyvet, és kínos-keservvel kivárták a végét.
Majdán Bélát értem is és mégse. Értem azért, mert a magányos tudós-egyéniségnek igenis kellenek az ilyen féle kitárulkozási formák, hiszen a mindennapok egyhangú munkájában aligha akad olyan közeg, amelyben a véleményét, nézeteit, kutatási eredményeit, érzéseit megoszthatja, értő fül felé tárhatja. De nem értem azt, miért nem alkalmazkodik a műfaj követelményeihez: egy könyvbemutató legyen frappáns, végig érdeklődést gerjesztő, tömör, és nem elnyújtott, hosszan elemző, exhibicionista kitárulkozás.
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése