2015. március 15., vasárnap

Hosszúpályi vendégeskedett a Tolnay Emlékházban



Messziről jött vendégek játszották a főszerepet a mohorai Tolnay Klári Emlékház idei évadnyitó rendezvényén. Szombat délután rövid időre a Hajdú-Bihar megyei Hosszúpályi nagyközség „költözött be” az épület falai közé.

Már az emlékház ajtaján betoppanva meglepetés érte az eseményre érkezőt. Azonnal egy kis poharat tettek az ember kezébe, és bizony illett megízlelni a saját érlelésű hosszúpályi házipálinkát, amire jól esett „kísérőként” a pogácsa.

A finom „nedű” felhörpintését követően már kezdődött is a műsor. A házigazdák asszonykórusa rázendített közkedvelt nótájára: „Mohorára két úton kell bemenni”, majd a konferanszié, Pongrácz-Danielisz Ágnes köszöntötte a résztvevőket, és hívta be a fellépő művészeket. Cselényi Noémi és Koplányi-Bárány Tímea reneszánsz hangulatot idéző gitárjátéka pont az alkalomhoz illő volt, hiszen a most nyíló kiállítás is a középkorba kalauzolta az érdeklődőket. 

Kiss Imréné, a hosszúpályi Életfa Művészeti Egyesület elnöke mondott pár ismertető szót a Debrecenhez közeli, hatezres település történetéről, mindennapjairól, és bizony el is érzékenyült, amikor a saját gyermekkorára tekintett vissza. Ezután a műsorvezető beszélgetésbe kezdett a kiállító gobelinművésszel, Kovács Károlyné Egri Katalinnal. Kiderült, a türelmes munkával varrt alkotások készítője eredetileg a közigazgatásban, mint városi jegyző dolgozott, de egy súlyos betegség miatt korán nyugdíjba kényszerült, ekkor kapott rá időtöltésként az olvasásra, később a gobelin-varrásra. A hat-hét hónapig, sőt, akár egy évig tartó alapos munkák témáját is olvasmányaiból választotta. Az 1400-as években alkotott francia falikárpitok csak két-háromszáz esztendővel később kerültek elő a múlt feledéséből, de azóta nagyon népszerűek. Különösen a „lány egyszarvúval” ábrázolásmódra figyelt fel, mert ezek a képek többféle szimbólumvilágot is feltárnak. A tükörben önmagát néző egyszarvú állat maga az Úr, míg a lány, aki a tükröt tartja, Szűz Mária. A hat falikép pedig a hölgy életének hat különböző korszakát mutatja meg.
A rendezvény végén a hosszúpályiak igazi, alföldi magyaros vendéglátásban részesítették az emlékházi nyitány résztvevőit.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése