2015. március 23., hétfő

Békamentés Hont határában



Békákat mentettek szombat este és éjjel Hont határában. Önkéntesek segítettek abban, hogy az állatok biztonságosan elérjék az ártéri területeket.

Köztudomású, hogy a különböző békafajok a földalatti telelőhelyeikről így, kora tavasszal indulnak meg tömegesen a természetes vízi élőviláguk felé, ahol majd vígan szaporodhatnak. Ám a modern kor e mozgásoknak már komoly mesterséges akadályokat emelt. Ilyennek számít a 2-es főközlekedési út aszfaltcsíkja. Az állatok ugye nem ismerik a KRESZ-t, s ha az emberek nem figyelnének rájuk, bizony tömegesen lelnék halálukat az autók kerekei alatt. 
 
Ezért is szedelőzködtek fel az önkéntesek, és vonultak ki Hont határába. A természetvédők különböző szerszámokkal felszerelkezve először egy terelőkerítést emeltek, amin fennakadtak a vonuló békák, így könnyen összeszedhették őket. Gyermekek és felnőttek még bányászlámpákat is „bevetettek”, hogy az esti sötétségben minél több egyedet felleljenek. Ezután gondosan átvitték őket az út alatti járatokon a túloldalra, ahol szabadon eresztették a kétéltűeket, és a békák boldogan indultak tovább az Ipoly ártere felé. Komka Péter (MTI) fotóriporter kollégánk a helyszínen örökítette meg a műveleteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése