2015. március 8., vasárnap

Lovagias mézünnep



A hagyományok szellemében idén is március első szombatján rendezte meg a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület az Ipolymenti Nemzetközi Méhész Találkozót, amelyet vásárral és termékbemutatóval kötöttek össze.

Balassagyarmat – Ahogy egyre közeledtünk a helyszín, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ felé, egyre nagyobb tömeg lépdelt előttünk – hasonlóképpen a mi végcélunk felé haladva. Az épület előtt egy férfiú a terített asztal mögött fennhangon kínálta portékáit, s hogy sikeres volt a termékismertető, a kasszában csörrenő aprópénz jelezte.

Betoppanva a házba, a bejárat mögött jobbra tekintve hatalmas üstökön akadt meg a szemünk. Ezekben pergetik a mézet, aztán az édes nedű majd alul kifolyik egy csövön. Sokan bámészkodtak itt, egy idős férfi jó mélyen bele is nézett az üstbe.
Szemközt az információs pultnál már a kész, üvegbe rakott mézek sorakoztak, s aki akarta, egy kiskanállal péksüteményre kenve kóstolhatott is bátran a finomságokból. De nem csupán a kaptárak közeli látványához nem szokott kíváncsi édesszájúakat szolgálta ki ez a bemutató. Odébb munkavédelmi felszerelések között böngészgettek szakavatott méhészek, pattogtak a kérdések bőven, „ez mi, amaz mire használatos, mire figyeljünk”, s jött is azonnal a kielégítő válasz. De sok minden más áru között válogathatott az embersereg: anyarácsok, fedelezési eszközök, méhviasz gyertyák, fújtatók, füstölők, egyéb kaptár-tartozékok. Egyszóval, aki a tavaszi munkákra készül, itt minden hozzávalót beszerezhetett.

Nemsokára a központi ünnepély is megkezdődött az emeleti nagyteremben. A megnyitó első felvonásaként a Kispalócok és a Vadóka néptáncegyüttes ifjú növendékei szórakoztatták a nézőket, rimóci karikázóval, gömöri csárdással, és szilágysági ritmusokkal. Ezután az elnökség foglalta el a helyét a díszasztalnál: Antalka István és Gyepesi Béla, a palóctáji méhészek örökös elnöke fogta közre a gyönyörűséges magyar mézkirálynőt, a Karancskesziben élő Simon Diánát, akinek udvarhölgye, Fenes Noémi is a közelben foglalt helyet, dr. Mészáros László országos méhész-elnök társaságában. 

Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere köszöntötte a megjelenteket, és kiemelte, a rendezvény nagyságán is megmutatkozik, mennyire gyarapodik az Ipoly-menti méhészek közössége, hiszen lassan kinövik a házat, annyian vannak, és annyi érdeklődőt vonzanak. Gyepesi Béla szavait követően előbb Simon Diána tréfás-kedves hangon szólt a hallgatósághoz, büszkén említve, hogy a „palócföldi akácméznek nincs párja”, majd Diósi László a házigazda egyesület elnöke osztotta meg gondolatait. Elsősorban azt hangsúlyozta, hogy három, egybecsengő vezérelv irányítja a folyó mindkét oldalán serénykedő méhészeket, akik ezek jegyében végzik minden tevékenységüket: a szakmai munka minősége, a határtalan mézszeretet és az egészségvédelem.

Az egyesület Kolompár István néhai tagtársuk tiszteletére vésetett emlékérmét idén poszthumusz Annus Antal érdemelte ki, aki elmúlt tíz-tizenöt évben nem csupán aktívan részt vett a szervezet mindennapos életében, hanem titkárként buzgón szervezte az eseményeket, összejöveteleket. A díjat özvegye vette át.
A központi ünnepség leglátványosabb „eleme” maradt a legvégére. A 2008-ban létrehozott Palóctáj Mézlovagrend, illetve a vendég erdélyi Udvarhelyszéki Mézlovagrend személyiségei, a zászló mögött Szandai József palóc-nagymester vezetésével vonultak fel a színpadra, s „középkori módon”, a térdeplő vitéz vállait karddal érintve avatták a rend soraiba a szécsényi Várszögi Balázst, valamint a bátonyterenyei Horváth Tibort. A sárga-fekete színű köpenybe öltözött férfiak vérbeli lovagként egy-egy szál virággal üdvözölték nőnap alkalmából a teremben lévő hölgyeket.

A méhésztalálkozó későbbi eseményein, az emeleten szakmai előadásokkal folytatódott a program, a földszinten pedig átadták a „Mézcsupor” gyermekrajz-pályázat jutalmait – a legsikerültebb alkotásokat az aulában állították ki -, míg a vásári böngészde késő délutánig várta látogatóit. 
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése