2015. március 1., vasárnap

Kommunizmus áldozataira emlékeztek



Balassagyarmaton egyedül a Jobbik helyi ifjúsági tagozata emlékezett meg nyilvános rendezvényen a kommunizmus áldozatairól – szombat este a Zichy utcában. Annál a háznál, amelynek homlokzatán még ma is ott áll Révész Gábornak „a szocializmus mártírjának” márványtáblája (Révész Gábor egyébként a szociáldemokrata párt egykori helyi elnöke volt, majd a Tanácsköztársaság idején a megyei direktórium tagja).

Az ifjúsági tagozat nevében Veres Zsófia városi elnök mondott rövid beszédet, kiemelve, hogy nem csupán azokra emlékeznek minden esztendőben február 25-én, akiket a kommunizmus idején ítéltek halálra, vagy súlyos börtönbüntetésekre, hanem mindazokra is, akik bármilyen önkényuralmi rendszerben ártatlanul szenvedtek. A szónok hozzátette, nem véletlenül szervezték ide, a Zichy utcába az eseményt: szomorúan tapasztalják, hogy egy magára sokat adó településen, a Civitas Fortissima címet büszkén viselő városban még ma is lehet köztéren olyan emléktábla, amelyet egy zsarnok korszak képviselői állítottak.
A résztvevők ezután a közeli katolikus főplébánia templomhoz sétáltak, ahol gyertyákat és mécseseket gyújtottak a hősök keresztjénél.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése