2015. március 27., péntek

Rendőrségi témák a testület előtt



Maratoni ülésnek ígérkezett, mégis, három óra alatt sikerült a huszonöt napirendi pontot megtárgyalnia csütörtökön délután a balassagyarmati önkormányzat-képviselő testületének. A tanácskozáson bemutatkozott, illetve beszámolt a 2014-es tevékenységről az új megbízott városi rendőrkapitány, Csík Csaba alezredes.

Az ülés elején dr. Horváth Sándort köszöntötte Medvácz Lajos polgármester és Csach Gábor alpolgármester. A háziorvos ugyanis március 31-én nyugállományba vonul, körzetében ezentúl dr. Csordás Ildikó látja el a doktori teendőket. 
(Képünk illusztráció)


A Balassagyarmati Rendőrkapitányság éves beszámolójára Csík Csabát elkísérte Ferencsik Rajmund alezredes, megyei főkapitány-helyettes is. A mintegy húsz oldal terjedelmű, részletes statisztikákkal kiegészített írásos beszámoló egyik legfontosabb elemét a bűnügyi mutatók jelentik. Ebből kitűnik, hogy tavaly már ezer alá csökkent éves szinten a kapitányság területén elkövetett, „regisztrált” bűncselekmények száma, és ezen a téren tíz éve nem volt ilyen kedvező a helyzet, ráadásul a nyomozások eredményessége is javult: 2014-ben az illetékességi területen mindössze egyetlen emberölés történt, és a testi sértéses ügyek között sem akadt halált okozó. A rablási esetek mindegyikében fülön csípték a tettest. A lopások és betörések tekintetében szintén jobbak a mutatók, Bercelen, Mohorán, Érsekvadkerten és Ipolyszögön betörés-sorozat elkövetőinek kezén kattant a bilincs. Az írásos tájékoztató további részében szó esik még az illegális migráció helyzetéről, a közlekedési – és közbiztonsági összképről, a közterületi fokozott járőrszolgálattal kapcsolatos tapasztalatokról is – az akció időtartamát az országos főkapitány egyébként június 30-ig meghosszabbította.
Természetesen Csík Csaba alezredes szóban is tett kiegészítéseket. Kifejtette, egyik legfontosabb célja, hogy az eddigi eredményeket meg kell tartani. Megbízott kapitányként olyan intézkedési szemléletváltást szeretne végrehajtani, amelyben nem feltétlenül büntetni és bírságolni kell, ha arra mód adódik, elég a figyelmeztetés is. Ám a bűncselekményeket elkövetőkkel szemben a teljes törvényi szigorral kell eljárni. Szeretné minél szélesebb körben kiterjeszteni az együttműködést, a polgárőrség és a civil szervezetek bevonásával – a lakosság biztonságérzetének növelése érdekében. A járőrszolgálatot pedig az eddigi lovas mellett kutyás rendőrökkel is kiegészítik.
A képviselői kérdések során több városatya, így például Fazekas János (Fidesz-KDNP) azt firtatta, a közvélemény számára „publikus-e”, milyen indoklással váltották le az előző városi rendőrkapitányt, Döme Zsoltot? Ferencsik Rajmund egyértelműen kijelentette: dr. Nagy László megyei főkapitány személyesen, saját hatáskörben döntött a cseréről, így erről csak ő adhat tájékoztatást.
Ugyancsak Fazekas János vetette fel: mi lesz június 30. után, vajon a későbbiekben is megmarad-e a fokozott belterületi járőrszolgálat Balassagyarmaton? Csík Csaba közölte, mivel országos szinten folyamatosan meghosszabbítják a „projekt” határidejét, ez azt jelzi, rendkívül sikeres az akció, amit a lakossági visszajelzések is egyértelműen igazolnak. Ha központilag mégis befejeződik a program, akkor sem kell aggódniuk a városlakóknak, mert nem marad gyalogos járőri figyelem nélkül Balassagyarmat.
A továbbiakban Dobrocsi Lénárd (Jobbik) számos érdekes témát felvetett. Kitért a gyarmati kapitányság személyi állományának fiatal, harminc év alatti átlagéletkorára, ami hátrányt, vagy előnyt jelent? A garázdaságok számának emelkedésével kapcsolatban a városi gócpontok, elsősorban a buszmegálló és a TESCO-áruház környékén történő erőszakos cselekmények megelőzésének lehetőségeiről, illetve a térfigyelő kamerarendszer bővítési esélyeiről érdeklődött.
Csík Csaba válaszában elmondta, az állomány fiatal összetétele kifejezetten jó, mert a fiatalok tettre készen állnak a feladatokra, és a megfelelő rutin megszerzésével az eredményesség is tovább javulhat. Elismerte, valóban, az utóbbi időben a buszpályaudvar-TESCO körzetében nőtt a garázda – és egyéb jellegű bűnelkövetések száma, de éppen azért növelik a mozgó járőrszolgálat jelentőségét, hogy a jövőben nagyobb hatékonysággal tudjanak – akár a kutyás járőrök is – fellépni az ilyen cselekményekkel szemben. Az alezredes arra biztatja az embereket, az esetleges sértetteket, bátran tegyenek feljelentést, még akkor is, ha megfenyegetik őket, mert csak így van esély a tettesek tényleges előállítására és megbüntetésére. A térfigyelő kamerarendszerről szólva a megbízott kapitányság-vezető elmondta, a salgótarjáni tevékenységirányítási központban van technikai és személyi feltétel a megfigyelési pontok bővítésére, ebben a megyei főkapitányság segítheti a városi önkormányzatot.
Pulay László (Fidesz-KDNP) a kerékpárosan és gyalogosan közlekedők fokozott védelmére hívta fel a figyelmet, míg Szedlák Sándor (Demokratikus Koalíció) a beszámoló pontosságát és korrektségét emelte ki. Csík Csaba a kerékpárosokról szólva kiemelte, mivel a legveszélyeztetettebb közlekedők közé tartoznak, természetesen megérdemlik a jelentősebb figyelmet, de hangsúlyozta, a kétkerekűeken tekerők használják a láthatósági mellényt, és ne járjanak kivilágítatlanul.
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése