2015. március 30., hétfő

Mindszenty-tér Balassagyarmaton



A balassagyarmati önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén határozott úgy, hogy a katolikus főplébánia-templom melletti kis térséget Mindszenty József néhai esztergomi érsek, bíboros-hercegprímásról nevezik el.

A magyarországi keresztény hitélet egyik legkiemelkedőbb, karizmatikus alakja 1947. szeptember 21-én, a Mária-napon járt Balassagyarmaton. Emlékére a közismert lokálpatrióta, rendszerváltás óta szeretett volna egy szobrot emeltetni, de Párkányi Raab Péter alkotásának 2006-os átadását az idős helytörténeti kutató már nem élhette meg. A nagytemplom falából áldást osztó széttárt karokkal „kibukkanó” alak előtt sokszor megállnak egy imát elmondani a hívők. 

Amikor megtörtént a városközpont rekonstrukciója, a szoborral szemközt, a Szabó Lőrinc utca torkolatában egy pihenőpadokkal díszített kis karéjt alakítottak ki. Stella Leontin kanonok, főesperes, a nagytemplom plébánosa már 2014-ben javasolta, hogy ezt a kis közteret nevezzék el Mindszenty József. Az önkormányzati választások kiírása miatt azonban erről nem dönthettek akkor a városatyák, így 2015-re tolódott a határozat megalkotása. A változtatás nem jár jelentősebb adminisztrációval, mivel ingatlanokat nem érint az átnevezés.
A tér hivatalos névadóját az egykori hercegprímás halának negyvenedik évfordulójára, azaz május 6-ra tervezi a katolikus egyház – amelyre meghívják Erdő Péter bíborost, esztergomi érseket is. 
Hegedűs H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése