2015. március 10., kedd

Elbúcsúztak a teremkerékpár ászai



Március 7-én rendezték meg a XVI. Nemzetközi Művészi Teremkerékpár Bajnokságot a romhányi sportcsarnokban. A verseny különlegességét az adta, hogy a házigazdák legeredményesebb párosa utoljára versenyzett együtt. Pontosabban, ők már nem is versenyeztek, hanem bemutatták lehengerlő tudásukat kerékpárjaik nyergében. Dévényi Bálint és Paróczi Lénárd tizenkét éve dolgoznak együtt ebben a sportágban. Bejárták a fél világot, és érmeket szereztek vékaszám. Velük beszélgettünk és vezetőjük, edzőjük véleményére is kíváncsiak voltunk.

- Tizenkét eredményes esztendő után vajon miért válnak el útjaitok?
Paróczi Lénárd: Azért hagyom abba, mert dolgozom. Hazaérek fél hat környékén, utána kellene az edzésekre járnom. Egyszerűen nincs erőm rá. Asztalos munkát végzek Nagyorosziban, napi nyolc óra, nem csoda, hogy hazaérve halálosan fáradt vagyok. Dolgoznom viszont muszáj, hiszen meg kell élni valamiből. A teremkerékpárból viszont nem lehet. Ettől függetlenül nem hagyok fel teljesen a kerékpárral. Ha lesz valami bemutató, természetesen elmegyek, elvállalom.
Dévényi Bálint: Hobbi szinten fogjuk folytatni, és ha elhívnak komolyabb fellépésre, elmegyünk. Tizenkét éve dolgozunk együtt, így – hogy úgy mondjam – a kisujjunkban van. Nyilván, fellépés előtt össze kell szedjük magunkat, úgy gondolom, hogy egy-egy hetes edzéssel újra formába kerülünk.
- Távolabbi terveitek?
P. L.: Egyelőre maradok Orosziban, azután… fogalmam sincs, mi lesz. Majd kialakul. Volt arról szó, hogy tovább tanulok, de először, hogy pénzt kell keresnem. Szóval, ez a helyzet.
D. B.: Volt néhány éve egy nagy tervem, de nem jött be. Ne is beszéljünk róla. Jelenleg az Ipoly Erdőnél dolgozom, hivatásos vadász a szakmám, vagyis most tanulok bele igazán.
- Hogyan élitek meg a búcsút?
D. B.: Ez egy különleges alkalom, mert most búcsúztatjuk el ezt a tizenkét évet, amiben együtt dolgoztunk. Nekem ezt nehéz elengedni. Jó, én nem hagyom abba a kerékpárt, és lesz, azaz már van új társam, de ez már nem olyan. Mi együtt nőttünk föl, osztálytársak voltunk. Olyan dolgokon mentünk át együtt, amin nem sok ember. Sok a közös emlékünk, vannak szép dolgok is, rosszak is, hiányozni fog minden.
P. L.: Sok érdekes helyen voltunk. Kissrácokként világot láttunk. Portugália, Németország, Svájc, Ausztria. És együtt a csapattal… Felejthetetlen emlékek. 

Hugyecz József, a teremkerékpáros egyesület elnöke:

- Ez a páros a mai napon búcsúzik el részben egymástól, részben a művészi teremkerékpártól. Pontosítok, mert a versenyzéstől csak Lénárd búcsúzik el, Bálint továbbra is aktív versenyzőnk marad. Nagyon szép tizenkét éves pályafutás van mögöttük. Ismerik őket Európában. Ez nagyon nagy dolog, hogy egy nógrádi faluból kikerülve az élsport ismeri a nevüket. Lénárd különféle okok miatt hagy föl a versenyzéssel, meg sportszemléletében is változás történt, átnyergel a futballra. Fiatal, nyilván próbálkozik ezzel-azzal. Bálint viszont összeállt egy fiatal versenyzővel. Részben tanítja az ifjúságot, nagyon is számítunk rá; én nagyon bízom benne, hogy még jó néhány évig eredményesen működik majd új társával, Hlacsok Richárddal. Életkoruk alapján már a felnőtt bajnokságokon vehetnek részt, de ott is meg fogják állni a helyüket. 
 
Kovács Balázs, a sportegyesület szakmai vezetője, a két fiú edzője:
- Nagyon sok közös munkánk van ebben a hosszú időben. A csúcsra 2009-ben jutottunk, amikor junior kategóriában bronzérmet szereztek Hollandiában. Azóta töretlen a fejlődésük, de mióta fölkerültek a felnőttek közé, jóval nehezebb a dobogó közelébe kerülni. Munkahelyi elfoglaltságuk miatt ez a páros nem tud tovább menni, de az utánpótlásban igyekeztünk kinevelni az új generációt, és bízunk benne, hogy nem fog megtörni a lendület. Utóbbi időben Lénárd már mondogatta, hogy kénytelen befejezni, bár nagyon szerette csinálni, így Bálint keresett egy új partnert, azóta együtt dolgoznak. Bálint versenyzett az új társsal, és nagyon szép páros gyakorlatot mutatott be vele.
A búcsúfellépés olyanra sikerült, amilyent évek óta megszoktunk a két fiatalembertől. Hibátlan, és nagyon nehéz gyakorlattal kápráztatták el a közönséget is, versenyzőtársaikat is. 
Sztranyovszky Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése