2015. március 2., hétfő

Nincs napirenden a nyugat-nógrádi vasút fejlesztése




Csupán néhány menetrend-ésszerűsítési változás várható a jövőben a nyugat-nógrádi vasútvonalakon, a hálózat jelentősebb fejlesztése nincs a közeli tervekben – ez szűrődött le abból a tájékoztatásból, amelyet a Közlekedéstudományi Intézet munkatársai tettek a balassagyarmati képviselő-testület tagjai előtt.

A meghallgatást, illetve a téma napirendre vételét még tavaly év végén javasolta Dobrocsi Lénárd önkormányzati képviselő azzal az indoklással, hogy az utóbbi időben elég sok mendemonda keringett közszájon például a Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonal esetleges bezárásáról is.
Ezért is jött el a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) három munkatársa, Ács Balázs személyközlekedési igazgató vezetésével, hogy mintegy tiszta vizet öntve a pohárba teljes képet adjon, mi is a helyzet a nyugat-nógrádi vasútvonalakkal, mi várható velük a jövőben, egyáltalán kell-e férni járatmegszüntetésektől.

A felmerült kérdések, és az arra adott válaszok több résztémát is érintettek – ezek közül ebben a cikkben csak a legfontosabbakat emeljük ki. Dobrocsi Lénárd részéről először azzal kapcsolatban merült fel kifogás, hogy 2012-ben szinte teljesen titokban hajtotta végre a MÁV az úgynevezett „ütemes menetrendre” való áttérést, úgy hogy a változásokról nem értesítették előre az érintett utasközönséget, az önkormányzatokat, így előzetes érdemi véleményezés sem történhetett. Ezek a rendelkezések pedig igen hátrányosan érintették a Balassagyarmatról Aszódon keresztül vasúton Budapestre, vagy Miskolc felé közlekedőket. Hasonlóképpen a fővárosba azelőtt rendszeresen, és vasárnaponként teli kocsikkal közlekedő sebesvonat, népies nevén „Palóc Expressz” megszüntetése sem volt ésszerű lépés, mert a közkedvelt járat kiesésével rengetegen átpártoltak az autóbuszokhoz. A képviselő kiemelte még, hogy Aszódra úgy ér a „piroska”, azaz a BZ-szerelvény, hogy éppen lekési a csatlakozást, ami az emberek számára roppant bosszantó: különösen nyári időszakban, hiszen így például a Balatonhoz nyaralni utazók, ha lekésik a csatlakozást, nem tudnak a közvetlen vonattal menni, hanem Budapesten a Keletiből a Délibe át kell metrózniuk és úgy továbbhaladni. Szintén problémaként vetette fel a városatya az ipolytarnóci vonal helyzetét, amely az ősmaradványok megközelítése szempontjából kiemelten fontos, ám a hírek szerint a „szolgáltató” még az egyes nagyobb tömegigényekre sem hajlandó gyorsan reagálni: említésképpen a balassagyarmati Kiss Árpád iskolások kirándulni mentek volna, megrendelték a MÁV-felé az utazást, de ott egy hónap után sem válaszoltak a kérelmükre, így átpártoltak a Volánhoz. De Dobrocsi Lénárd szóba hozta a Drégelypalánk és Ipolyság közötti összeköttetés újraindítását is, itt egy hat kilométeres sínpárról lenne szó, amellyel a szlovák és magyar oldal közötti közlekedés is új „választási lehetőség” elé nézhetne. 

Pulay László képviselő – mint nyugalmazott MÁV-tiszt is – kerek-perec megkérdezte a vendégektől: milyen járművel érkeztek Balassagyarmatra? Amint elhangzott az „autóval” válasz, máris replikázott a testületi tag: „miért nem vonattal jöttek? Legalább személyesen megtapasztalták volna, milyen siralmas a helyzet”. Aztán kifejtette, az ő egyik nagy szomorúsága, hogy sokkal gyorsabbá lehetne tenni az aszódi vonalat, hiszen Galgamácsa után már felújított pályán haladhatnak a szerelvények, ellenben a nógrádi szakaszokon még sok helyütt vannak értelmetlen „lassújelek”. Ráadásul a korábbi ígéretekben úgy hangzott, hogy az esztergomi vonal villamosítása után a modern DESIRO-vonatokat ide „költöztették” volna át, kiváltva a „piroskákat”, ám ezek a motorkocsik nem ide kerültek végül.
A képviselő-testület részéről valamennyi felvetés és kérdés arra összegződött: a jelek azt mutatják, hogy a MÁV-nak szándékában sincs ezen a nógrádi helyzeten javítani, mi több, egyértelműen az itteni vasúti közlekedés leépítésére törekszik, csak éppen ennek okait nem tárják a közvélemény elé.
Ács Balázs, a KTI személyközlekedési igazgatója a felvetett kérdésekkel kapcsolatban nem sok jóval kecsegtetett, a legtöbb esetben pedig igyekezett kitérő választ adni, illetve közölte, több témában nem ők az illetékesek. Az ütemezett menetrend bizonyos módosításait maga is ésszerűnek tartaná, például az egyes járatok négy-öt perccel korábbi indulását, hogy az utasok elérjék a megfelelő csatlakozásokat Budapest és Miskolc felé, ám a jelentősebb változtatás nem aktuális, és az utasforgalom alakulása sem ad rá indokot. Az ipolytarnóci vonal jelentőségét sem értékelte túl nagyra, mondván a fővárosból vasúton több mint négy órát vesz igénybe, míg a turistacsoportok az ősmaradványokhoz érnek, így más közlekedési eszközzel oldják meg az utazásokat. A „Palóc expressz” sebesvonat ellentételezéseként pedig a Salgótarján-Budapest vasárnapi járatot említette meg, ahol ő maga számolt össze a Keletibe érkezéskor csupán hetven leszálló utast, vagyis szerinte nincs mód egyelőre a közvetlen balassagyarmati járat újraindítására. A Szlovákiával kapcsolatos szakaszok „megnyitását” Ipolyság és Losonc irányában éppen az Ipolyon túli tárgyalófél akadályozza, ameddig velük nem sikerül megegyezésre jutni, nem lehet új vonalak létesítésében gondolkodni. Ráadásul Ipolyságnak és Losoncnak az északabbi területek felé nincs kiemelt csatlakozása, és ez például a tátrai teherforgalom ide terelését sem indokolja. Az igazgató szerint jelenleg egyértelműnek látszik, hogy a Drégelypalánk-Ipolyság közötti sínek újrafektetése, és a közlekedés beindítása kizárólag „lokális”, helyi jellegű utasforgalmat eredményezne, azaz az ésszerűséget figyelembe véve ez sincs napirenden.
A továbbiakban kisebb-nagyobb részletkérdések merültek fel az aszódi vonallal kapcsolatban, így egyes megállóhelyek esetleges áthelyezése, illetve konkrét járatok (Aszódról induló utolsó napi vonat későbbre halasztása) ügyében, de összességében kiderült: nem várható, hogy akár pár éven belül is a nyugat-nógrádi vasút ismét fellendülő pályára léphet – ellenkezőleg…
Hegedűs Henrik



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése