2015. március 29., vasárnap

Lusta Jankó és a tavaszi hérics



Hogyan fér közös kalap alá Lusta Jankó és a tavaszi hérics? A válasz egyszerű: a csitári óvodások szombat délutáni, tavaszköszöntő rendezvényén a munkakerülő mesebeli legény és a kikelet e kedvelt virága került a középpontba.

A zsúfolásig telt óvodai csoportszobában előbb a kicsik léptek fel. Rendkívül talpraesetten, ügyesen, természetesen az óvónénik vigyázó felügyelete mellett dúdolták az ismert mondókákat, a népszerű gyermekdalokat, s felhangzott a „bújj, bújj zöld ág” is, a gyerekek vidáman lépdeltek át a fonatos „aranykapun”.


Lusta Jankó pedig feküdt a földön, kalpagját a szeme közé húzta, mint akinek már semmi dolga sincs. Édesanyja sopánkodott, sopánkodott. Csak akkor élénkült meg a munkaiszonytól szenvedő legény, ha a tekerőlantos mesélő muzsikálásba fogott, akkor aztán azonnal táncra perdült. Persze éjszaka nem volt rest: óvatosan, nesztelenül lépdelve, „meztéláb” közelítette meg a baromfiudvart, s egyből „jajj” lett a tyúkoknak és libáknak. De egyik nap útközben megpillantotta a bíró uram csizmáját, attól kezdve már nem ő volt az egyetlen a „bolond falu” lakói közül, aki lábbeli nélkül járkált a porban. Ám aztán rajtavesztett, mikor disznót akart lopni. A Kerek-Perec Egylet hármasa, Takács Bernadett, Paluch Norbert és Andrássy Ferenc bravúrosan, végig élve a humor mesteri eszközeivel kacagtatott fiatalokat és idősebbeket, sőt, a lakodalmi mulatságba már bevonták az apróságokat is – a kistermetű legényke mutatós, deli arát kapott.

A vastapsot méltán kiváltó produkció után az udvarra vonult a nép, ahol Komjáti István polgármester gyufát ragadott, énekszó kíséretében lángra kapott a kiszebáb, és végleg elbúcsúzott a tél.

Miközben a bábu porrá hamvadt, a műsor harmadik részének előadója is megérkezett: Kovács Ferenc, balassagyarmati nyugalmazott tanár tartott érdekes előadást Csitár egyik büszkeségéről, akár úgy is fogalmazhatnánk, jelképéről, a község feletti domboldalon Húsvét táján nyíló tavaszi héricsről. A hely pedig, ahol ez a virágerdő pompázik, különlegességénél fogva akár természetvédelmi terület is lehetne – mondotta a pedagógus.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése