2015. március 12., csütörtök

Bíróság és rendőrség megállapodása



Szakmai kerekasztal-beszélgetés keretében írt alá a minap megállapodás-tervezetet dr. Benkó Anna, a Balassagyarmati Törvényszék elnöke, és dr. Nagy László ezredes, Nógrád megyei rendőr-főkapitány. Az egyezmény lényege, hogy a különböző szabálysértési esetekben felgyorsítják az ügyintézés folyamatait.

Mielőtt a részletes elemzésekre sor került volna, dr. Benkó Anna röviden felvázolta, hogy a 2012-es új szabálysértési törvény, illetve annak 2014-ben életbe léptetett változásai miatt megnőtt a szabálysértési ügyek száma, különösen pedig azok, amelyeket nem peres úton bírálnak el. A hatékonyság növelése szempontjából, és a gördülékenyebb ügykezelés elősegítése érdekében kiemelten szükséges, hogy meggyorsuljon a különböző iratoknak a rendőrségtől a bírósághoz jutása. Ebben a megyei rendőr-főkapitányság teljesen partner, így a két szervezet vezetője aláírta ezt a megállapodás tervezetet.

A Balassagyarmati Törvényszék azért rendezte meg ezt a mini-konferenciát, hogy a jogi – és egyéb hivatásrendeknek beszámoljanak a 2014-es tevékenységükről és megvitassák az egyes részterületeket érintő leglényegesebb szakmai kérdéseket. A bíróságok részéről dr. Benkó Anna törvényszéki elnök és dr. Fekete Zsolt elnökhelyettes számolt be a munkáról. Dr. Benkó Anna lényegében azokat a tényeket sorolta fel, amelyeket olvasóink korábban, az összbírói értekezlet kapcsán már megismerhettek, így kiemelte, hogy tavaly a korábbiakhoz képest jelentősen csökkent az egy éven túl befejezett ügyek száma. Hozzátette, mivel a Balassagyarmati Törvénység országos szinten a „kis bíróságok” közé tartozik, a bírók nem tudnak egy-egy ügyterületre szakosodni, azaz lényegében rákényszerülnek a sokoldalúságra, de ezeket a feladatokat is remekül megoldják. Elsősorban a több vádlottas, úgynevezett „mega-bűnügyek” tárgyalása során akadnak nehézségek. Az elnök beszélt az informatikai fejlesztésekről, illetve a 2015-ös célokról is, amelyek közt elsők között említette a „nyitott bíróságok” program kiszélesítését. A beszámoló során felmerült az is, hogy mivel megszaporodott a bíróságok feladata, és kevés a helyük, további ingatlanokra lenne szükségük, de természetesen mindezt a velük egy épületben lévő megyei főügyészséggel közösen kell kivitelezniük. Szóba került e téren a Törvényszéki Palotával szomszédos egykori ipari iskolai szárny birtokbavétele.
A hozzászólók sorában először Dr. Szabó Sándor megyei kormánymegbízott mondta el a véleményét: hangsúlyozta, hogy 2011 óta jelentős mértékű állami központosítás van a közigazgatásban, ennek pedig fontos, hogy folyamatos bírósági kontrollja legyen.

Dr. Bóna Gyula megyei főügyész kiemelte, nagyon jó a kapcsolat az ügyészség és a törvényszék között, és ez a jövőben is legyen így. A bővítéssel kapcsolatban megemlítette, tökéletes megoldásnak látja a szomszédos iskolaépületet, hiszen így az átjárhatóság is könnyen megoldható, ami a büntető – és peres ügyek tárgyalási menetében lényeges.
Dr. Szomszéd Károly, a Nógrád Megyei Ügyvédi Kamara elnöke panaszosan megjegyezte, nagymértékben elöregedett az ügyvédi szakma, ráadásul komoly aránytalanságok is megfigyelhetők a megye keleti és nyugati része között, hiszen Balassagyarmaton és környékén csupán tíz körüli a „hadra fogható” ügyvédek száma. A fiatalabb korosztály már nem igazán vállalja a kirendeléseket, és ez anyagilag sem éri meg nekik. Dr. Fekete Zsolt törvényszéki elnökhelyettes válaszában leszögezte: természetesen a bírók tudnak az ügyvédek problémájáról, és a tárgyalások során méltányolják is ezt, de a végleges megoldást mindenképpen központilag kell megtalálni.
Dr. Budai István ezredes, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka a „nyitott bíróságok” program folytatását szorgalmazta, mondván a fiatalok rendkívül keveset tudnak az igazságszolgáltatás folyamatairól, illetve arról, hogy milyen büntetés szabható ki például egy ezüstlánc ellopásáért, valamint az ő korosztályukat kifejezetten érintő kábítószer-birtoklásért, és a fiatalkorúakkal szembeni erőszakos cselekményekért. A büntetés-végrehajtási intézetben tett látogatás során erről is részletes információkat kaphatnak, így tudatformáló hatással lehetnek számukra ezek a személyes tapasztalatok.
A megbeszélésen jelen volt még dr. Harik Ferenc, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának vezetője, Medvácz Lajos Balassagyarmat polgármestere, és a Balassagyarmati Törvényszék bírói kollégiumainak két vezetője.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése