2015. március 5., csütörtök

Gyorsan ítélkeznek a nógrádi bírók



Az előző évhez képest 2014-ben hatékonyabban dolgoztak a Nógrád megyei törvényszéki és járásbírósági bírók – jelentette ki a csütörtöki összbírói értekezlet előtt tartott sajtótájékoztatóján dr. Benkó Anna, a Balassagyarmati Törvényszék elnöke.

Balassagyarmat – a Törvényszéki Palota épületében tartott beszámolón megjelent dr. Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese és dr. Sallai Tamás az Egri Járásbíróság elnöke.

Dr. Benkó Anna a hatékonysági mutatókat különböző számadatokkal támasztotta alá. Így kiemelte, hogy a három megyei járásbíróságon (Balassagyarmat, Pásztó, Salgótarján) tárgyalt ügyek döntő hányadát (közel 89 százalékát) ez éven belül befejezik, és 2013-hoz képest harmadával csökkent a tizenkét hónap után született ítéletek aránya. Ez mindenképpen a bírók jó munkáját és az ügyek megfelelő előkészítési hátterét dicséri. Az elnök ezen kívül felsorolta még, milyen jogintézményi újdonságok segítik elő e hatékonyság növelését. A tanúgondozási program lényege, hogy a tanúvallomás tételére beidézett személyeket előzetesen tájékoztatják a jogaikról és kötelezettségeikről, és kapcsolattartót is kapnak, akiknek jelezhetik, ha például akadályba ütközik a tanúvallomásuk. A bírósági közvetítés során egy pártatlan személy (bírósági titkár, nyugalmazott bíró) vezetésével elsősorban a családi ügyekben peren kívül egyezhetnek meg a felek – és az esetek ötven százalékában ez szerencsésen meg is történik. A „nyitott bíróságok” program pedig a diákok számára kínál betekintést a bíróságok világába, de népszerűek e téren a büntetés-végrehajtási látogatások is. Ráadásul egyfajta pályaorientációt is nyújt a program, hogy minél többen válasszák a továbbtanulásnál a jogi képzési formákat. Dr. Benkó Anna néhány közeljövőben történő eseményre is felhívta a figyelmet: április 17-én bemutatják azt a könyvet, amely dr. Halász Zsolt és dr. Tóth Tamás kutatása nyomán a nógrádi bíróságok elmúlt száznegyven évének históriáját tárja fel.

Dr. Gyarmathy Judit hozzátette, a járásbírósági befejezett ügyek mértéke országosan is javuló tendenciát mutat, és ez az időbeli gyorsaság főként az új tárgyalások előkészítése során biztosít több időt a bíráknak. Az OBH elnökhelyettese beszélt továbbá a bíróságok technológiai, számítógépes adatbanki fejlesztéseiről, az ügyfélbarát tájékoztatási rendszerek kiépítéséről, valamint arról, hogy a közeljövőben egy komoly alapokon nyugvó igazságügyi életpályamodellt szeretnének kialakítani, ezáltal elérni azt, hogy – amint a jelenlegi statisztika szomorúan jelzi – az uniós országok közül ne hazánkban legyen a legalacsonyabb a bírók nettó jövedelme.
Hegedűs Henrik 
Foto: Fenyvesi Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése