2015. március 30., hétfő

Kis kézművesek műhelye



Az Őrhalomért Egyesület a község gyermekei és az érdeklődő felnőttek számára Virágvasárnapra szervezett húsvéti kézműves műhelyfoglalkozásokat. Szemlélődtünk kicsit a polgármesteri hivatal rendezvénytermébe szervezett „forgatagban”.

A bejárati ajtó mellett rendkívül aprólékos, precíz munka zajlott. Ferenczi Éva Mária tojáspatkoló népi kézműves és leánya avatta be a kicsiket e tevékenység gyönyörűségeiben. Ahogy a tojásra óvatosan kerülnek fel az apró, alig látható szegek, s ahogy szépen lassan kialakult a patkóforma a héjon – egy apuka nem is volt rest, kamerájával végig rögzítette az összes folyamatot.

Két lépéssel arrébb a gyarmati művelődési központ munkatársa köré óvodások és kisiskolások gyűltek. Megkérdeztük, ugyan már mit művelnek a piros, fehér, zöld hosszú fonalakkal, hogy azokat különböző mozdulatokkal kis csomókká illesztik. „Ez a körmön fonás” – szólt egyszerűen Jakus Juli. Bizony kell hozzá nem is ujj-ügyesség, hogy a „görcsök” minél sebesebben sorba rendeződjenek, s ebből akár egy nemzetiszínű „karperec” is készülhet.

Szemközt velük néhány gyöngyfűző hölgy serénykedett, egy kisfiú pedig a kifestőkönyv állatalakjait „pingálta”. A sarokban, egy kosárban egy szürke és egy fehér kisnyúl szemlélt körbe ijedten. Egy csöppség pedig éppen fotózkodott a húsvéti ünnepkör kedvencével. 

Nem messze tőlük Holes Gabriella sminkes székébe ültetett egy kislányt, és szakavatott mozdulatokkal „festette-formázta” a gyermeki arcot. 

A mintegy két és fél órás foglalkozás-sorozat közben a szervezők palacsintával és finom teával látták vendégül a résztvevőket.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése