2016. október 26., szerda

Tisztes gyarmati helytállás

Balassagyarmati VSE – MTK Budapest 1-3 (0-2)
Balassagyarmat, Kövi Pál Sportközpont, 1100 néző. Vezette: Takács J. (Horváth R., Szilágyi N.).
Balassagyarmat: Földi – Illés, Gaál, Mboussi, Szandai – Varga T., Szalánszki – Mátyás (Tóth B. 46.p.), Bonivárt (Molnár E. 57.p.), Bódis (Klinger 80.p.) – Magos. Edző: Lenkey Gábor.
MTK Budapest: Groppioni – Okuka (Szatmári I. 57.p.), Baki, Grgics, Vadnai (Szerencsi 52.p.) – Vass Á. (Vogyicska 63.p.), Katona – Takács, Szatmári L., Varga Sz. – Nikac. Vezetőedző: Teodoru Vaszilisz.
Gólszerző: Szalánszki a 91. , illetve Nikac a 19., Varga Sz. a 23., Nikac a 49. percben.
Jók: Földi, Gaál, Mboussi, ill. Vass Á., Szatmári L., Takács R.,Nikac.

Tartalékos összeállításban érkeztek az Ipoly partjára a fővárosiak, mert a sérült Kanta, Torghelle, Gera Dániel és Hrepka sem vállalta a pályára lépést. A házigazdák ellenben legjobb tizenegyüket szerepeltették, benne a „friss” apuka Gaál Balázzsal, akinek kedden született meg második gyermeke.
Kellemes időben telt ház várta a csapatok bevonulását. Az első perctől kezdve meglehetősen nagy nyomás alá helyezte a balassagyarmatiak kapuját az MTK, de jelentősebb helyzet nem alakult ki Földi hálója előtt. Vadnai bal oldali elfutása után túl mély lett a beadás, míg Szatmári pontrúgását Mboussi fejelte ki a mezőnybe. A BVSE kontrákra alapozott taktikája az első tíz percben nem sok veszéllyel járt, mindössze egy gyenge beívelésre futotta az erőből. Az MTK játékát Vass Ádám szervezte, a gyarmati védőfal mögé bejutatott labdákat azonban jobbára Gaálék kaparintották meg. Jellemző az egymás közötti tapogatózásra és a sok hibára, hogy a legnagyobb ijedelmet az okozta, amikor a védelem tengelyében egy labdaátvételnél Mboussi elcsúszott, de a kameruni származási játékos gyorsan korrigált. Nem sokkal később azonban megzördült a hazaiak hálója. Előbb Takács keveredett be a bal oldalon a tizenhatoson belülre, lövését Földi még bravúrral kiütötte, kisvártatva azonban Nikac közeli kísérletét már nem háríthatta.

A BVSE kis híján rögvest válaszolt az MTK vezető góljára, ám Bódis kihagyta a kínálkozó lehetőséget, kevéssel a bal kapufa mellé pörgetett. Ezzel szemben viszont gyorsan növelte előnyét az MTK Budapest. Illés hibáját Varga Szabolcs használta ki, aki szépségdíjas módon csavart a bal felső sarokba. Ezután is volt bőven dolga a balassagyarmati hátsó alakzatnak, hol Mboussi csúszott-mászott a felszabadítás érdekében, hol Földi feküdt a labda elé, többször pedig pontatlanul céloztak a fehér mezesek. A két gárda közötti képzettségbeli különbség nem csak az akciók kialakításában mutatkozott meg, hanem az egy-egy elleni küzdelemben is, a párharcok döntő többségét az erősebb testfelépítésű fővárosiak nyerték. Az egy szem csatár Magos és középpályás társai elvétve jutottak a játékszerhez, és tartósan nem is sikerült birtokolniuk azt. A mérkőzés érdekessége volt, hogy rendkívül csendesen teltek a percek a nézőtéren, csak néha, imitt-amott, és gyerekek szájáról hangzott fel a „Hajrá BSE” biztatás, a közönség tagjai nyugodtan, egymással beszélgetve, avagy néhány élces megjegyzést téve kísérték figyelemmel a pályán zajló mozzanatokat.
Hosszú percek mezőnybeli passzolgatása után a félidő hajrájában „izzott fel” ismét a levegő, ekkor Földi öklözött ki egy középre ívelt labdát, az ismétlést pedig kivágta Mboussi. A másik oldalon Szalánszki nyesett Magos elé, de a támadó lövése lepattant a védő lábán.
A második játékrész elején újból a gyarmati védelem mögé kerültek a kék-fehérek támadói, Nikac pedig már második találatát jegyezhette. Magos igyekezett borsot törni a nála jóval magasabb és erősebb testfelépítésű MTK-védők orra alá, előbb a szabálytalanság határát súroló módon zártak össze előtte, majd egy ügyes kiugratást követően az addig jobbára csak a meccset szemlélő Groppioni kapusnak adott munkát. Az ötvenötödik perc táján lendületesebbé váltak a gyarmatiak, jól hozták ki a labdát, de a felezővonal átlépése után rendre hiba csúszott a számításokba, pontatlanok lettek az átadások. Ebben az időszakban a vendégek legveszélyesebb kísérletét egy kapufa jelentette, nem sokkal később Szatmári István távoli bombáját védte bravúrral Földi. A házigazdák előrejátéka továbbra sem működött.  Mboussi hiába szerelt tetszetősen, ha utána a társai nem figyeltek, és meghiúsult a támadás jó befejezésének lehetősége. A szünet után három gyors cserét végrehajtó budapesti legénység a harmadik gól után láthatóan már nem erőltette a „menetet”, szépen passzolgattak egymásnak, de az ellenfelet csak nagy ritkán engedték kibontakozni.
Az utolsó negyedóra már meddő unalomba fulladt – volna. Az MTK már nem akart többet kicsiholni a mérkőzésből, ám Szalánszki gondoskodott a szép zárásról. Megpattanó távoli lövése Groppionit becsapva vágódott a felső sarokba.
Összességében a megyei első osztály listavezetője remekül helytállt a Hungária körúti alakulat ellen, a szépítő találatot teljes mértékben megérdemelte a lelkesen küzdő hazai társaság.
Lenkey Gábor: Ilyen ritmusú meccsek kellenek a játékosainknak. Most megmutatkozott, hogy a megyei első osztály légköréhez szokott labdarúgóinknak milyen érzés, ha az elittel találkoznak. Lehet, hogy kicsit görcsösen játszva most több hiba csúszott a teljesítménybe, de a küzdésért, hajtásért minden dicséretet megérdemelnek. Megyünk tovább a kitűzött céljaink megvalósítása felé.
Teodoru Vaszilisz: Örülök, hogy ilyen kulturált környezetben, rendkívül sportszerűen játszó csapattal szemben, és rengeteg néző előtt léphettek pályára tehetséges fiataljaink.
H.H.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése