2016. október 2., vasárnap

Megújult az egészségház

Teljes mértékben központi támogatásból, tizenegy és fél millió forintos beruházás jóvoltából korszerűsítették a legéndi egészségház épületét. Az ünnepélyes avatót Balla Mihály országgyűlési képviselő jelenlétében tartották szombaton, a falu szüreti mulatságának felvezetéseként.

Nézsa felől érkezve Legéndre már messziről feltűnik a hófehér homlokzatú ház, rajta a felirat: Egészségház. Az utóbbi időben igencsak leromlott állagú épület felújítására adta be az önkormányzat a pályázatot, és nyert el a célra a Belügyminisztériumtól tizenegy és fél millió forintos összeget. Ennek felhasználásával indult meg a korszerűsítés, ami az elmúlt hónapban fejeződött be.
Az átadóünnepségen Tunkel Tamás, a község polgármestere elmondta, itt volt az ideje, hogy a legéndiek megérdemeljenek egy huszonegyedik századi igényeket kielégítő épületet. Ráadásul nem csupán kívül-belül szépült meg a több egészségügyi ellátást biztosító létesítmény, hanem például a fűtésrendszer teljes átalakításával komoly megtakarításokat érhetnek el az üzemeltetésben. A háziorvos, a gondozói szolgálatok, így például a védőnő is a korábbi évekhez képest jelentősen jobb, kényelmesebb körülmények között fogadhatják a betegeket, és törődhetek a várandósokkal és kismamákkal.

Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője hozzászólásában kiemelte, az olyan kis településeken, mint Legénd is rendkívül fontos, hogy minden esztendőben legyen olyan vívmány, amivel gazdagodhatnak a helybeliek, és még inkább otthonosabbá válhat az életük. Itt is a falu méretéhez képest jelentős fejlesztések valósultak meg, utalt e téren a közösségi házra, illetve a sportöltözőre. Ehhez a folyamathoz kapcsolódik a mostani beruházás, ahol mára kellemesebb környezet is segítheti, meggyorsíthatja a betegek gyógyulását.
A beszédeket követően Rolik Róbert plébános megáldotta a felújított épületet, majd Tunkel Tamás és Balla Mihály szalagátvágással tett pontot a korszerűsítés végére.
Ezután nemsokára kezdetét vette a szüreti felvonulás, pompás népviseletekkel, melyek között kiemelkedett a maglódi hölgyek szláv öltözetének fejéke.

H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése