2016. október 18., kedd

Városszépítő önkéntesek a temetőben

Másfél éve jött az ötlet, hogy a kertészeti szakvégzettséggel rendelkező önkormányzati képviselő, Dobrocsi Lénárd felhívására barátok, ismerősök közösen, Balassagyarmat egy kijelölt pontján takarítanak, megszépítik a környezetet. Jártak már korábban a Reménysugár Gyermekotthonban, a Szent Erzsébet Idősek Otthonában, most pedig a temetőben láttak hozzá az elhanyagolt sírok megtisztításához.

A balassagyarmati képviselő érdeklődésünkre elmondta, örömteli, hogy múlt szombaton, a kellemes őszi időben milyen sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez, köztük a fiatalabb nemzedék tagjait is sikerült megmozgatni. Több olyan neves előd hantját keresték fel, akiknek emléke már a köd homályába veszett, legalábbis sírjuk elhanyagolt állapota erre mutat.

- Metszőollóval, drótkefékkel, festőecsetekkel szerelkeztünk fel, és láttunk munkához – közölte a részleteket Dobrocsi Lénárd. – Az 1919-es januári csehkiverés idején „hivatalából felállított” Rákóczi István kormánybiztos, későbbi ispán sírjának díszkerítését rendbe tettük, lefestettük, az évtizedek alatt a rozsdától elbarnult vasszerkezet most már új színárnyalatban díszeleghet, méltóképpen a halott emlékéhez. Okolicsányi János ’48-as honvéd hadnagy és családja sírhelyét kiszabadítottuk a majd’ vállig érő gaztengerből, és most már szép, tiszta a környezet itt, a temető kisebbik ravatalozójának szomszédságában. Olyan sírköveket is láthatóvá tettünk, amelyről a vastag borostyán takaró miatt már azt sem lehetett leolvasni, ki alussza itt örök álmát vagy kétszáz éve. A városszépítő munkában résztvevők ezúttal is bebizonyították, előfordulhat, hogy a dicső múlton sok esetben győzedelmeskedik a rozsda és a gaz, de amíg van, aki nem feledi ezeket az ősöket, addig tetteik emléke is fennmarad.

A városatya hozzátette, jövő tavasszal folytatják a városszépítő akciót.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése