2016. október 7., péntek

Szüretek az „indián nyárban”

A vénasszonyok nyarának utolsó „kacsintását” tapasztalhattuk az elmúlt hétvégén, amikor még egyszer húsz fok fölé szaladt a hőmérők higanyszála. Nem csoda, ha a szüreteket ünneplő falvakban alaposan kiélvezték a Nap meleget adó sugarait.


Két helyről is kaptunk rövid beszámolót. Galgagután a szüreti mulatság legnagyobb érdekességének számított, hogy a bíró és bíróné feladatát ellátó pár a való életben is irányítja két község mindennapjait. Agócs Gábor, a település fiatal polgármestere a hintón ülve buzgón lengette kalapját a „nép” felé, miközben jobbján gyönyörű galgagutai népviseletben ifjú neje (hiszen alig két hete házasodtak össze), Hevér Boglárka szécsénkei polgármester mosolygott a víg seregre. Nagyszerű kép mutattak a felvezető lovasok, nyergükben csinos hölgyekkel, és persze a felvonulók soraiban is megvillantak a gyönyörű „tót” mintázatú női viseletek. A vigadalom szereplői bejárták a falu fontosabb pontjait, a kisbíró kidobolta a híreket, a bámészkodó érdeklődők pedig jókat hörpintettek a kancsókból a poharakba csorgó finom őszi nedűkből.

Nagyorosziban a szombat kora délutáni kellemes napsütésben a művelődési központ előtti tágas parkolóban gyülekeztek a szüreti mulatság résztvevői. Gönczöl József, a település polgármestere átadta erre a délutánra és estére a falu kulcsait a fiatalságot képviselő bíró-házaspárnak, majd a lovas kocsik és egyéb ékesen feldíszített járművek a szépen zengő zeneszó kíséretével elindultak. Több mint százan vállalták, hogy népviseletet öltsenek magukra, a legkisebbektől az idősebb nemzedékekig egyaránt. A felvonulók egy-egy kijelölt ponton, például a pataki kereszteződésben megállva kitartó táncolással köszöntsék az édes mustot és bort adó ízletes szőlő ünnepét.
Természetesen mindkét helyen az éjszakába nyúló bál zárta a szüreti vigadalmat.
H.H.
Fotók: Berki Dalma (Nagyoroszi) - Galbács Tamás (Galgaguta)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése