2016. október 7., péntek

Atilla példázata

Miért nem lehet Atilláról drámát írni? Hogyan kerülnek kecskeszarvak a hun fejedelmet ábrázoló alkotásokra? Melyik a hiteles Atilla-képünk: az, amit a hivatalos történészi körök sugallnak, vagy amit krónikáinkban olvashatunk? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak az érdeklődők Balassagyarmaton, az Örökség Kulturális Műhely új évadának első előadásán, amely során Pap Gábor művészettörténész beszélt a hun-magyar história egyik legvitatottabb, sok kérdőjellel övezett alakjáról.

A neves kutató igyekezett ezt a sokszínű, szerinte olykor szándékosan elferdített Atilla-képet árnyalni, vetített képes illusztrációkkal is alátámasztva mondandóját. A késő estébe nyúló előadás – amely Thierry francia történész művére épült, mely szerint „Atilla, Árpád és István: egymás fiai test és lélek szerint is” – történelmi, filozófiai és politikai, erkölcsi kérdéseket is feszegetett.

Az előadó Atilla életének – és ezen keresztül példázatának – négy szintjét különítette el: a Budával fennálló testvéri viszonyt, és az egyetlen méltó küzdelmet, az egymásért való harc szintjét, amikor a szembenállás nem a véres állati ösztönöket, hanem mindkettejükből az addig szunnyadó értékeket hozza elő. A második próbatétel a hadvezéri képességekre vonatkozott a catalaunumi csata és Aetiussal (valójában önmagával) történő szembenállása kapcsán. Mivel Atilla feladata nem rekedt meg egy világi uralkodó szintjén, ezért innen továbblépett a következő, a szakrális uralkodói stádiumba, végül pedig a férfiban lévő női minőséggel való küzdelem szintjére. A tudós úgy véli, Atilla mind a négy próbából emberként tudott kikerülni, a szkíta erkölcsöt egyszer sem sértve meg.
Az előadás fő üzenete is ehhez kapcsolódott: Atilla sorsa valójában arra példa, hogy a maga korában is irreálisnak tartott jézusi értékrend, a jóság és szeretet igenis megvalósítható: Atilla krisztusi magatartást hordozott emberi alakban. Ez pedig a mai kor embere számára is példaértékű, hisz manapság a káini erkölcs az útmutató: „Valósítsd meg önmagad, akár másokon átgázolva is!” Ebből az állapotból csak úgy tud kikecmeregni az emberiség, ha visszatér a krisztusi szeretet-programhoz. Atilla megmutatta: ez igenis reális, egyszerű emberként is megvalósítható.
Bellér Annamária


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése