2016. október 25., kedd

Ünnepi közgyűlés pedagógus elismerésekkel

Nógrád Megye Közgyűlése ebben az esztendőben Romhányt választotta az október 23-i nemzeti ünnepen tartandó rendkívüli ülése helyszínéül.

A község művelődési házában sajátos színpadi háttérkép fogadta a rendezvényre érkezőket. A jobb oldalon nagyméretű kereszt állt, tövében mécsesek és virágok. Mellette egy kivetítőn a hatvan évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc mozzanatait megörökítő képek követték, felváltva egymást.
A házigazda település önkormányzata nevében Vezér Attila polgármester köszöntötte a résztvevőket, örömét fejezve ki, hogy a Rákóczi hagyományok ápolására oly büszke helyre esett a megyei közgyűlés választása. Először arról szólt, hogy az utókor feladata emlékezni a hősökre, akiket soha nem felejtett el a nemzet, tisztelet a bátraknak, akik életük feláldozásával mutatták meg, mit jelent a szabadságért küzdeni, és azok sorába tartoznak, akik az elmúlt évszázadokban független, erős Magyarországot akartak teremteni.

A polgármester mondatai után a helyi kuruc hagyományőrzők hozták be a történelmi lobogókat, a romhányi és a lengyel nemzeti zászlót. Ezt követően Skuczi Nándornak, a megyei közgyűlés elnökének szónoklata következett. Kifejtette, hogy az október 23-i tüntetők első jelszava, Petőfi nemzeti dalának első két sorának egyfajta változata, a „Talpra magyar, hí a haza, minden ruszki menjen haza” tökéletesen megmutatja azt a lelkiállapotot, ami abban a pillanatban átitatta a fiatalokat. Ezek az emberek egy világot bámulatba ejtő forradalom előhírnökei voltak. Ők eddig tudták elviselni azt a diktatúrát, amelyet a szovjet mintájú kommunista rendszer rájuk erőszakolt. Néhány gondolattal visszatekintett az október 23-i fővárosi eseményekre az első felvonulóktól kezdve egészen a rádió épületének ostromáig.

Az elnök hangsúlyozta, szabadságharcában a magyar nép teljesen magára maradt, mert a velünk eleinte szimpatizáló hivatalos amerikai politika is elfordult a forradalomtól. Eisenhower USA-elnök egy beszédében kijelentette, lényegében semmi lépést nem tesz a magyarok érdekében, azaz maradt a fennálló helyzet, Kelet-Európa szovjet fennhatósága. Ám 1956 felnyitotta a földkerekség éleslátó személyeinek szemét is, hiszen szerte Európában és a tengeren túl tüntetések, egyéb megnyilvánulások jelezték, a szabad világban élők megismerték a kommunizmus igazi arcát. Skuczi Nándor szerint ez is egyértelműen jelzi mekkora jelentőséggel bírt a magyarok ötvenhatos szabadságharca. És ennek fényességét nem halványíthatja el az erőszakosan ránk világított vörös csillag. Hazánk tehát kijózanító szerepet játszott a Föld minden részén, és a szebb világért harcolók a mai életben is nagyon hiányoznak, őket pótolni kell.

Az elnöki beszéd után a Balog Zoltán Nemzeti Erőforrások Minisztere által adományozott pedagógus szolgálati érdemérmek megyei díjazottjai vették át – összesen tizenhárman -  kitüntetésüket legalább negyedszázados óvónői, tanítói és tanári munkájáért: Bátori Istvánné (Szécsény), Budai Józsefné (Erdőkürt), Czenéné Nagy Katalin (Cered), Kissné Dudás Erika (Salgótarján), Kozmáné Varga Katalin (Rétság), Krekács Istvánné (Palotás), Máth Miklós György (Salgótarján), Mészáros Mihályné (Szendehely), Mócsány Istvánné (Rimóc), Simon Gusztáv (Bátonyterenye), Szenes Márta (Salgótarján), Huszár Péterné (Balassagyarmat) és Tóth Anna (Salgótarján).
Az ünnepi megyei közgyűlés helybéliek zenés-verses, visszaemlékezésekkel vegyített műsorával, Lacsny Péter történelmi múltidézésével és Molnár Péter „Ötvenhat vessző” című filmjének megtekintésével folytatódott.
Hegedűs-Sztranyovszky

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése