2016. október 25., kedd

Iránytű volt a forradalom

Az október 23-i ünnepkör egyik utolsó megemlékezését tartották vasárnap este hat órától Rétságon, a művelődési központban.

Elsőként Hegedűs Ferenc, a város polgármestere mondott beszédet. Elöljáróban kifejtette, a forradalom és szabadságharc hőseinek küzdelme, a véráldozat nem volt hiábavaló, bizonyítja ezt 1989, amikor a rendszerváltáskor immár véglegesen hullottak le a magyarságról a diktatúra bilincsei. 1956-ban is megérezték a fiatalok mennyire alárendelten, egy rendszer teljes kiszolgáltatottságban élnek, és olyan eszmei értékek mentén bontakozott ki belőlük a mérhetetlen szabadságvágy, mint az egység, az összetartozás, a nemzeti büszkeség, ez pedig olyan összefogást eredményezett, amire a világtörténelemben is alig akad példa. A polgármester hangsúlyozta, a hatvan évvel ezelőtti események iránytűként mutassanak a ma nemzedéke felé, hogyan viselkedjünk válsághelyzetben, és mindannyiunk közös feladata 1956 szellemiségének megőrzése és átörökítése a következő generációkra. A pesti srácok, a tüntetők, a felkelők, a fegyvert fogó emberek nem kérkedtek, nem fitogtatták erejüket, hanem félelmet nem ismerve, bátran szálltak szembe a gonosszal. Megérdemlik tiszteletünket és kegyeletünket – fejezte be gondolatait Hegedűs Ferenc.

Ezután Balla Mihály országgyűlési képviselő emelkedett szólásra. Kiemelte, 1956 nélkül nem lenne olyan Európa, mint ma, hiszen a kontinens minden táján kialakultak mozgalmak, amelyek eszmeileg és gyakorlati értelemben is támogatták a magyar szabadságharcot, ezzel világtörténelmi jelentőségűvé emelve hazánk fiainak szívós küzdelmét a kommunizmus ellen. Európa legbátrabbjai többségében névtelen hősök maradtak, de fontos emlékezni azokra a személyiségükre is, akiket a hatalom később meghurcolt, börtönbe vetett, brutálisan meggyilkolt, vagy kivégeztetett. Ilyen Nógrád megyében Hadady Rudolf és Hargitay Lajos, a Hugyagon lelőtt két salgótarjáni nemzetőr, a börtönben kis híján agyonvert és megkegyelmezéséig az ítélet-végrehajtását siralomházban váró balassagyarmati dr. Magyar Pál, és ilyen a rétságiak által is kiváltképp tisztelet övezte Pallavicini-Pálinkás Antal, akinek csupán azért kellett meghalnia, mert Mindszenty József bíborost a fővárosba kísérte – és egy dicséretes kezdeményezés jóvoltából a két kiemelkedő egyéniségnek nemsokára közös emlékműve áll majd a városban. Az egység, ami a hatvan évvel ezelőtti dicsőséges, majd vészterhes percekben megteremtődött, a jelen óráiban is megmutatkozik a magyarságban, amikor a modern világ újfajta kihívásaival szemben kell helyt állni, összefogva, a békés jövő reményében – mondotta a honatya.
Az ünnepséget kísérő műsorban, egyedi koreográfiát bemutatva felléptek a Kereplő Néptáncegyüttes pergő lábú fiataljai, valamint Békefi Viktória és Fekete Sándor Zoltán színművészek, illetve Csonka Ildikó és Bedics Richárd táncművészek közös, 1956-ot idéző produkciója aratott vastapsot a nézők körében.
Hegedűs H.
Fotó: Girasek Károly


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése