2015. július 6., hétfő

Turistacsalogató látványosságok Drégely váránál



Három helyen – fenn, a várban, a hegy tövében, a Schaffer-kútnál, illetve a község központjában – fogadják megújult idegenforgalmi látványosságok a történelmi múlt iránt érdeklődő vándorokat Drégelypalánkon.

Ilyen gyönyörűen tiszta időben egyáltalán nem hanyatlik felhőbe a „drégeli rom”, ellenkezőleg: az ormokon megcsillan a délelőtti napfény. A faluba beérve, ahogy körbetekintünk, a nem is olyan távoli messzeségben méltóságteljesen sorakoznak a Börzsöny bércei. A Fő utca 22. számhoz igyekszünk, itt alakították ki az átadásra váró Szondi-kiállítóteret, amely voltaképpen egy helyi „múzeum”, telis-teli a várvédő hősnek és maroknyi harcos gárdájának emlékét őrző kincsekkel.

Amikor megérkezünk, az első, amire odafigyelünk, az udvar közepén felállított ágyú. Vajon mi célt szolgál itt? Még el sem merengünk a kérdésre adandó lehetséges válaszokon, amikor egyre-másra érkeznek a kiállítótér megnyitójára érkezett vendégek: politikusok, a szomszédos települések polgármesterei, egyházi személyiségek, és mindazok, akik kisebb-nagyobb részt vállaltak a turisztikai központ kialakításában. Dombai Gábor drégelypalánki polgármester – miután meghallgattuk László Péter „Szondi” című versét: „ébredj Szondi György, ébredj nemzetem” szólt az utolsó sor – fel is sorolja mindazoknak a nevét, akik nélkül ez a fejlesztés nem valósulhatott volna meg.

Mivel ebben a tikkasztó hőségben nem szabad sokáig a tűző napon ácsorogni, a házigazdák a légkondicionált, hűs bemutatóterembe invitálnak mindenkit. Itt Dombai Gábor röviden ismerteti a vár felújításának történetét. Annak idején, a hatvanas-hetvenes években Drégely vára elég elszomorító látványt mutatott, a vadregényes ösvényeken, a buja növényzeten áthatolva csak a legbátrabbak merészkedtek fel a négyszáznegyvennégy méter magasan lévő romokig, de ott sem fogadta őket üdítő kép. Az 1980-as években érkezett el a fordulópont, ekkor a Környezetvédelmi Minisztérium nagyoroszi származású magas rangú tisztviselője, a börzsönyi tájegységi körzet erdészeti vezetője, Teszári Károly – aki ott ült most a vendégek közt az első sorban - ötletére indult meg a komolyabb feltárási munkák előkészítése, és a rendszerváltást követő években nagyon hamar egymásra talált a drégelypalánki önkormányzat és a frissen létrehozott Drégelyvár Alapítvány. Lényegében innen kezdődött Drégely várának újjáélesztése, Szondi György alakján keresztül. A polgármester kifejti, a most záruló programban három helyszínen öt lényegi elemben történt a felújítás. A várban az volt a fő szempont, hogy az egykori erődítmény „kontúrjai” teljesen láthatóvá váljanak, elkészült a körbástya is, de még a belső udvaron sok feltárás vár a szakemberekre. A Schaffer-kútnál, ami a hegy lábánál egyfajta utolsó pihenőhely a várba igyekvőknek, szintén teljesen megújult a tisztás és környezete, a Szondi kiállítótér pedig tökéletesen kiindulási pont azoknak, akik komolyabban szeretnének megismerkedni azzal az időszakkal, amelyben Drégely virágkorát élte. 

Az ismertető után ismét a szabadba vonulunk. Az ünnepélyes szalagátvágás előtt Barna János, Nógrád Megye Közgyűlésének alelnöke mond beszédet. Kiemeli, hogy a történelmet bemutató értéktárak hidat képeznek múlt és jelen között, Szondi példája pedig a helyi értékek eltökélt megőrzésének ás átörökítésének szándékára vetít rá. Nem felejti el megemlíteni, hogy a kormányzat is fokozott jelentőséget tulajdonít a kulturális hagyományoknak, hiszen a most beinduló várprogramban három nógrádi erődítmény, Hollókő, Nógrád és Drégely fejlesztése is szerepel. 

Két iskolás lány előadásában szép népdalok csendülnek fel, majd Lutheránus Péter plébános áldja meg az új épületet. „Füleket befogni” – hangzik a jelszó, és a tüzér odalép az ágyúhoz. Engedélyt kér a lövéshez, kanócot gyújt, és egy hatalmas dörrenés rezegteti a levegőt.
Hamarosan már benn szemlélődhetünk. A bejárati ajtó mellett vitézi vért áll őrt, a sisak rostélyán betekintve bárki kipróbálhatja, milyen érzés néhány másodpercre Szondi bőrébe bújni. A belső teremben szakértő idegenvezetést tart Guba Szilvia, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum régésze. Felhívja a figyelmet a korabeli ruhákba öltöztetett életnagyságú bábukra, illetve az üvegfal mögött látható, „pártás” kislány-csontvázra, amelyet a drégelypalánki középkori temető feltárása idején találtak. Egy másik szobában irodalomtörténeti kalandozásokat tehet a látogató, és itt van a drégelyi vár makettje is. 

Amikor végzünk a kiállítótér bejárásával, és ismét átmegyünk a bemutatóterembe, egy Szondiról szóló rövidfilm megtekintésére, máris megérkezik az első turistacsoport. Pozsonyból jöttek, szlovákok, és máris a pecsétet keresik, amivel a látogatásukat rögzíthetik. Amint a példa is mutatja: nem vitás, lesz forgalma az idegenforgalmi központnak Drégelypalánkon.
(hegedűs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése