2015. július 9., csütörtök

Hangulatképek a csitári falunapról



Sokszínű kulturális műsor szórakoztatta szombaton a csitári falunapra érkezőket. Modern tánc, hagyományőrzés és kézműves foglalkozások remekül megfértek egymás mellett a községi sportpályán.

Hatalmas hőségben érkeztünk meg a rendezvény színhelyére. A kora délutáni órán a házigazdák és vendégeik a tágas sátor hűvösébe húzódtak, és csak a legbátrabbak vállalták, hogy a tűző napon maradnak. Két kislány egy ingatag pallón állva igyekezett egy bot segítségével egyszerre egyensúlyozni és kibillenteni a társát. Odébb egy libikóka körül még kisebb apróságok gyülekeztek, a jurta-sátor környékén pedig kézművesek serénykedtek.


A színpadon ezalatt három zöld sapkás és piros bóbitás cipőt viselő manó jelent meg, akik ős ellenségükkel, Rontom-Bontommal, a szörnyűségesen csúnya vasorrú varázslóval vették fel a harcot – azért a gonosz elűzéséhez szükségeltetett némi „tündéri” segítség is.
A vendégek sokaságában közben ismert személyiségekkel találkoztunk. A délelőtti öregfiúk focimérkőzések résztvevői között válogatott labdarúgók is rúgták a bőrt: Kovács Attila egykoron hétszer állt a magyar válogatott kapujában, és társával, Lazsányi Lászlóval a múlt század nyolcvanas éveinek elején a honi mezőny élcsoportjába tartozó Csepel SC erősségei voltak. Beszélgetésbe elegyedtünk, elmondták, annak idején a legendás Verebes-féle Rába ETO és a Komora Imre vezette Budapesti Honvéd mellett nem lehettek bajnoki álmaik, hiába voltak nagyon jó anyagi helyzetben, és hiába alkottak rendkívül egységes társaságot.

Alig fejeztük be a tereferét, máris ismét a színpad felé kellett fordulni, hiszen megkezdődött a falunap ünnepélyes megnyitója. Komjáti István csitári polgármester köszöntötte a vendégeket, többek között Balla Mihály országgyűlési képviselőt, illetve a testvértelepülések, a felvidéki Kelenye és Csitár küldöttségét. A honatya rövid beszédében elsősorban a kis településeken élők összetartó erejére hívta fel a figyelmet, amelyre itt jó példa a szabadtéri színpad közös felépítése, valamint az, hogy ilyen sok embert tudtak vonzani a rendezvényükre. 

Nemsokára újabb stílus jelent meg a műsorban: Járja Tamás és Takács Dorottya szemeket igéző latin táncot járt, rendkívül elegánsan, gondosan-pontosan kivitelezett mozdulatokkal. A szambát aztán csárdás váltotta, népviseletes lányok, kalapos-csizmás fiúk perdültek elő, a helyi hagyományőrzők fiataljai. A következő számot pedig hatalmas nevetés kísérte: a kelenyeiek erre a napra fergeteges cigánytánccal készültek. A „báró” középen egyik menyecskét a másik után forgatta, hogy aztán a végén megjelenjen a házastárs, karján a „kisgyerekkel”, és véget vetett a dáridónak.

A házigazdák egy hosszú, közel fél órás színdarabbal is kedveskedtek. Az asszonykórus körbeölelte a színpad terét, mögöttük a férfiak sorakoztak, előttük pedig egy lócán megelevenedett a falu élete. A narrátor a háttérben mondta a szöveget, a vegyeskar „zengte”, míg a padon öregek és fiatalok diskuráltak, énekeltek, szerelmek szövődtek, durcás anyósok jelentek meg, öregasszonyok pletykáltak, idős bácsi mesélt a fiatal koráról. 

Miközben a nép a finom vacsorát fogyasztotta, a felvidéki csitári „testvérek” képviselőjével váltottunk néhány szót: a Nyitrától tíz-tizenöt kilométerre található község az egyik legészakibb kiszögellése a magyar ajkú szlovákiai településeknek. Megtudtuk, a „szórványban” egyre nehezebb megőrizni az anyanyelvet, főleg úgy, hogy a közeli nagyvárosból egyre több szlovák család költözik Csitárba, de amíg csak egyetlen helybeli beszél magyarul, nincs veszve az ügy.

Pár lépés, és még egy ismert személyiséggel találkozunk. A korábbi neves autóversenyző, Maruzsi László baráti szálakkal kötődik a csitáriakhoz, így szívesen fogadta a falunapra szóló meghívót. Pályafutását felelevenítve elmondta, mindig nagy örömmel jött Nógrádba, és versenyzett a Salgó Ralin, mert errefelé kiváltképp szeretik az autósportot. Amikor Kazáron edzésre mentek és ismerkedtek a pályával, a faluba visszatérve mindig sokan vették körbe a kocsijukat, és csak kérdezgettek-kérdezgettek. Szóba került az egyelőre még mindig FIFA-hitelesítésre váró, általa „korszakalkotónak” nevezett szabadalma, amelynek lényege, hogy a labdarúgó mérkőzéseken a partjelzőt (mai kifejezéssel éve asszisztenst) a zászlajára szerelt kis berendezés (lámpa) segíti, amely azonnal meggyullad, ha a pályát pásztázó, kapcsolódó kamerarendszer lesállást jelez. Így nagyon sok vitatott helyzet könnyen és gyorsan tisztázható lenne – mondta a találmány kiötlője.

Az est folyamán a hangulat egyre emelkedettebb lett, a sztárvendéggel, Szűcs Judit popénekessel együtt dalolták a bulizók a legismertebb slágereket, Molnár Orsi és Gyimesi Péter műsora alatt pedig néhányan már a színpadra is felmerészkedtek.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése