2015. július 26., vasárnap

Derelyés ilinyi illatfelhő



Bár a szeszélyes időjárás a délután és az este folyamán többször csúf tréfát űzött az ilinyi Derelyefesztivál résztvevőivel, az ételkülönlegességek iránt érdeklődő vendégek remekül érezték magukat szombaton Nógrád megye egyik legkisebb településén.

Verőfényes napsütésben érkezünk a falu központjába. Hosszú kocsisor és autóktól zsúfolt ideiglenes parkolóhely jelzi, itt rangos rendezvény zajlik. A szalagkordonon túl már nem mehetünk, hiszen sportolók cikáznak át előttünk az úttesten. Javában megy a kísérő esemény, a Földrengető terepfutás.  A főszervező Sztancsik József folyamatosan beszél a mikrofonba, nógat, buzdít, üdvözöl, lelkesít. Jobbról, a parányi templom felől – a falu újat akar építeni, és egy magyar válogatott mezt el is árvereznek most, a bevételt erre a célra fordítják majd – apróságok loholnak lelkesen, néha még kell a családi segítség, de a pici lány, amint meglátja a célt akkora sprintelésbe kezd, mintha csak száz méteres kocogás állna mögötte. A másik irányból, az emelkedőn kissé korosabb próbázók „caplatnak” fel a dombra. Ők hosszabb távot választottak, van, aki olyan bátor, hogy huszonnégy kilométeres kitartó futásra merészkedik. A célegyenes fordulójában tucatnyi buzgó szurkoló ujjong minden egyes beérkező láttán. Hatalmas lengyel zászló lobog, „dobzse, dobzse, hujj, hujj”, „gyerünk, gyerünk, már csak pár méter” – több nyelven szól kánonban. Régi ismerősünk, Kovács József testnevelő tanár is most érkezett, lihegve állítja le stopperóráját, nézi, mennyire teljesítette a saját maga által elvárt időeredményt.

Tovább lépünk, hiszen az Idősek Klubja udvarán van a Derelyefesztivál központja. Bár a hivatalos megnyitót fél egyre tervezték, és bár még csak 12 óra 25 percet mutat az időmérő-szerkezet, megállapíthatjuk, hogy elkéstünk. Dovicsin Ottó helyi polgármesterrel találkozunk, sajnálkozik, nem a mi hibánk, de előbbre kellett hozni a köszöntőt, mert Balla Mihály országgyűlési képviselő igyekszik tovább Karancsaljára. Valóban, fél perc múlva a honatya toppan elénk, mondja, sajnos nem tudta volna megvárni a szentmise végét, azért elmondja, korábbra tett üdvözlő szavaiban a helyi közösségek mozgósító erejéről beszélt, meg arról, hogy egy ilyen pici helyre is igazi európai hangulatot lehet varázsolni – a testvértelepülések meghívásával.

Nézzünk is körül, kik vannak itt. Élénkpiros, pompás népviseletben Lizums-i lett leányzó jön, kezében kis tálca, nyújtja felénk – „pazsálujszta”, kínál ékes orosz nyelven. A tálkán kis kolbászdarab, párolt káposzta és egy szelet rozskenyér. Igen ízletes falatok, nyugtázzuk, és az „ócseny vkúszna”, azaz „nagyon finom” feleletre a hölgy szélesen elmosolyodik.

Egy másik sátor alatt az alpesi kis talján faluból, Alpagoból érkezett olaszok mi mással, mint sajttal kedveskednek, de a Blizynből ideutazott lengyeleknél és alaposan kitárult a bőségszaru. A magyarok inkább az édességekre esküsznek, felvidékiek, és itthoniak egyaránt. Nem is tudjuk, hol rostokoljunk le pár pillanatra, a szlovákgyarmatiak, a leszenyeiek, az ipolyszécsénkeiek, vagy a hugyagiak, őrhalmiak, nógrádmarcaliak, esetleg a házigazdák bázisán. Kattog a fényképezőgép, amint a szorgos kezek egymás után sorban készítik elő a derelyét. Emitt még a tésztát gyúrják, amott már szeletekre vagdalják, a harmadik helyen a lekvárt potyogtatják cseppenként a tetejére, de akad, ahol már a tálalást készítik elő. Az édesszájú nép pedig szinte sorban áll, csak azt várja, mikor majszolhassa már a derelyét. Főleg a mise végén elevenedik meg a tér, és telnek meg az árnyat adó fedéllel ellátott asztalok, meg a hosszú „sörpadok”. R. Kárpáti Péter, a kereskedelmi csatornán futó televíziós sorozatból ismert színész éppen befejezte az étkezést, és siet is a színpad felé, elég volt a pihenő, folytatódik a műsor. Dovicsin Ottó és Veres Béláné alpolgármester – ő egyébként az egész Derelyefesztivál „motorja” – köszöntik a vendégeket, kis ajándékkal is kedveskednek minden „testvérnek”. Gyors programismertető, majd lassan-lassan benépesül az előadótér. Helyi fiatalok éneklik a Honfoglalás című film közismert dalát, majd egymás váltják a hagyományőrző csoportok, népi játékok, íjászbemutató és egyéb műsorok – a Tolnai László mesterszakács vezette zsűri eközben tollat és papírt ragad, serényen mustrálva és értékelve a derelye-különlegességeket.

Időben búcsúzunk a kavalkádtól, mert amint elhagyjuk az „Iliny” táblát, a távolban megdörren az ég, és mire kiérünk a 22-es főútra, már kövér esőcseppek koppannak a szélvédő üvegén.
Ahogy aztán később hallottuk, a zivatar a nap folyamán többször „elmosta” az eseményt, nem kímélve a hangtechnikát sem, de a felüdítő záporok mit sem rontottak a kiváló hangulaton.
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése