2015. július 20., hétfő

Hulló faforgácsok közötti fűrész-sikolyok



Egy erős mozdulat, egy hatalmas rántás, és a motorfűrész nagy robajjal beindul. Berreg a szerkezet, forog a lánc, élesen hasít bele a nyárfába. A derék favágók mit sem törődve a rekkenő júliusi hőséggel, egy napon át kitartó kedvvel versenyeztek Keszegen – az erdészeti munkákon ámuló nézősereg nagy örömére.

Éppen jókor érkezünk a megye nyugati részének legdélibb csücskében lévő kies cserháti község központjába, a futballpálya melletti közösségi térre. A Keszeg Feszt, a regionális fakitermelő verseny forgatagában éppen a leglátványosabb bemutató következik. A szervezők nevében mikrofont ragadó, és e forró napon a konferanszié szerepét betöltő Lengyel László – „civilben” az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője – sorra hívja fel az alkalmi színpadra a magyar Timbersport – tudják, a közkedvelt favágó versenyek az Eurosport tévécsatornájáról – nagyágyúit. A Bakó testvérek, András, Norbert és László, Nógrád megye jó hírét keltik a nagyvilágban, hiszen érsekvadkertiek, és közülük Norbert nemrégiben az ifjúságiak között második lett a sportág világbajnokságán. Mesterükkel, Juhász Istvánnal, aki a felnőttek között volt már hetedik, fergeteges bemutatót tartanak. Előbb Norbert esik neki egyénre szabott baltájával egy termetes rönknek, éket hasít bele, és nem telik el másfél perc, a jókora darab máris kettészakad. István pedig egy magasba törő nyárfát vesz célba. Oldalt egy éket „készít”, ahhoz falapot rögzít, rálép, és azon dolgozik tovább, újabb ék, újabb lap, bizony nem könnyű egyensúlyozni kétméteres magasságban, és közben a baltával hasogatni. Amint a feladat végeztével leugrik a földre, meg is jegyzi, bizony nem sikerült a pallót úgy „odaragasztani”, hogy távolabbról suhintson, így hosszabb lett a művelet.

De még nincs vége a produkciónak. Párhuzamosan, versenyben „gallyaznak” a fiúk, a kis szilánkon csak úgy röpködnek körbe, míg a hosszú fahasábot sec-perc alatt tökéletesen megszabadítják a kilógó ágaktól. Végül egy igazi mestermunka következik – a játék, a szórakozás része, ilyesmi nincs a kőkemény, izzasztó viadalokon: a motorfűrésszel precíz, de rendkívül gyors mozdulatokkal vágnak bele a fába. A kívülálló, laikus szemlélődő számára úgy tűnik, mintha egy királyi koronát készítenének, de nem. Az izmos férfiak benyúlnak középre: kis székeket alkottak. Kettőt, négyet és nyolcat. A nézőközönségből gyerekek ugranak elő, és nagy boldogsággal veszik át az ajándék-ülőalkalmatosságokat.

A bemutató után körbenézünk a helyszínen. A verseny első két fordulója, így a láncszerelés már befejeződött, és egy zöldre festett nagy erdész-gép készíti elő a következő pályát. Hatalmas karjával fordul és a „markolókarmokkal” felnyalábolja a fahasábokat. Oldalán latin felirat: Equus –azaz magyarul ló. Megtudjuk, egy speciális szlovák fejlesztésről van szó, Selmecbányáról, északi szomszédaink erdészeti iparának szívéből származik. Egyedülálló különlegessége, hogy teljesen kézi vezérlésű, azaz a fakitermelés során a legmostohább körülmények között, az erdőrengeteg kellős közepén is kiválóan kezelhető. Egyik tervezője el is mondja, nagy az igény az ilyen szerkezetre a környékbeli országokban, évente ötven-ötvenkettő darabot gyártanak le belőle.

Nincs azonban sok idő a kavalkádban nézelődni: máris jön a harmadik forduló, elhangzik a „rajt” jelszava, és a Börzsönyből, a Cserhátból, a Pilisből érkezett markos legények nekiveselkednek a „lánckímélő hasítás” feladatának. Ennek lényege, hogy a Stihl-szerszámmal hajszálpontos korongot kell a lehető legkörültekintőbben levágni. Néhány másodperc, és leválik a darab, ekkor jönnek a versenybírók, majd különböző mérőműszerekkel alaposan megvizsgálják, mennyire pontosan sikerült a „nyisszentés”. Jön utána a „hasas fűrészelés”. A Generál együttes dala jut eszünkbe, mikor a két férfiú,  egymással szemközt a kézifűrésszel dolgozik: „húzd meg jobban, menjen a munka, aki itt van mindenki húzza…”, persze az egész nem ennyire mókás, a hőségben buzgón törölgetik a homlokukat a versenyzők.

Még egy kicsit szemlélődünk a különböző Stihl-gyártmányok között, hátratekintve látjuk, amint az Equus vezetőfülkéjébe két kisgyermek kapaszkodik fel – majd búcsút intünk a favágó-forgatagnak.
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése