2015. július 14., kedd

Nagy ugrás a Derék-patakba



A Természetvédelmi Világalap (WWF) kezdeményezésére rendezték meg az ország több pontján, azonos időben a „Nagy Ugrás” elnevezésű rendezvényt. Nógrád megyében egyetlen településként a pataiak csatlakoztak az akcióhoz.

Az ötlet lényege: 2005-ben történt először felhívás, hogy a vizes élőhelyek fokozott védelmét a közfigyelem középpontjába állítsák. Idén július 12-én, délután három órára tűzték ki a vízbe csobbanás időpontját.

Patakon már fél három után néhány perccel legalább huszonöt-harminc bátor próbálkozó gyülekezett az országos védettséget élvező, 1800-ban épült Kőhíd melletti parkban, a Derék-patak partján. Minden résztvevő egy fehér pólót öltött, amelyen a következő feliratot olvashattuk: „A panda mondta, hogy ugorjak!” – ugye a dél-kínai erdőkben honos kedves mackó a világszervezet címerállata. Bár a mederben csak komótos lassúsággal csordogált a patak, és a víz legfeljebb bokáig ért (bár néhányan felvetették, hogy előfordult olyan időszak, amikor úszni lehetett benne), kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagy élményt jelentett a talppal való „becsobbanás”. 

Előtte azonban még Fekete Tibor, a község polgármestere olvasott fel egy szöveget, amelyen részletezte, miért is fontos, hogy a gyerekek és felnőttek egyaránt törődjenek a vizes élőhelyekkel, vigyázzanak a folyókra, a csörgedező erekre. Aztán a fiatalok és idősebbek kis papírhajókat hajtogattak, és a vízre fektették azokat. Majd egy közös jelszóra – ami megegyezett a pólón lévő felirattal – egy nagy ugrással belecsobbantak a „habokba”.
H.H.-Sz.B.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése