2015. július 14., kedd

Szabadtéri színpad az emlékház udvarán



Újabb színfolttal gazdagodott a Tolnay Klári Emlékház Mohorán. A mintegy húszmillió forintos pályázati forrásból megvalósult, öltözőépülettel összekapcsolt udvari szabadtéri színpad avatóján megjelent V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár is.

Mohora - A Tolnay Klári Emlékház egyre nagyobb népszerűségének egyértelmű fokmérője, hogy a mind gyakoribb rendezvényeken a belső termekben, vagy akár a szűkre szabott előudvaron alig férnek el a résztvevők. Többször előfordult már, hogy a különböző eseményeken a híres színésznő egyes relikviáit kellett áthelyezni a vendégek teljes kiszolgálása érdekében. Nem véletlen, hogy az emlékház mindennapjait intéző egyesület, élén Balla István bőrész-iparművésszel elhatározta, egy méltó szabadtéri színpaddal bővítik a gyűjteményt. 

A mű az udvar hátsó részén a nyár elejére el is készült, méghozzá egy öltöző – és kiszolgáló épület is csatlakozott hozzá, egy pajta felújításával. A házigazdák, „stílszerűen” Tolnay Klári születésnapja – azaz július 17. – környékére időzítették a hivatalos átadóünnepséget. A szeles csütörtöki délelőttön egymást érték a neves személyiségek: Császár Angela, Tóth Enikő és Kálloy Molnár Péter színművészek, Radó Gyula Balázs Béla díjas rendező, dr. Ács Piroska az Országos Színháztörténeti Múzeum igazgatója, Vadas Zsuzsa újságíró, aki egyben a háziasszonyi teendőket is ellátta. A politikusok, így V. Németh Zsolt mellett Balla Mihály országgyűlési képviselő, Barna János, Nógrád Megye Közgyűlésének alelnöke és dr. Hóvári János korábbi ankarai nagykövet, valamint a környékbeli fellépő művészek.

A Mauks Ilona Hagyományőrző Kör asszonykórusának felvezető dalait követően Gulyás Géza mohorai polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd Vadas Zsuzsa osztott meg néhány személyes élményt Tolnay Kláriról, hozzátéve, hogy egyfajta ajándékként is elképzelhető ez a szabadtéri színpad, amely egyaránt szolgál majd megjelenési háttérként fiatalabb, feltörekvő és idősebb, már befutott művészek számára. 

Balla Mihály avatóbeszédében kiemelte, remek ötlet, hogy ne csupán a kiállításokkal, hanem komoly értékű művészeti élményeket biztosító színpaddal is színesítsék az emlékhelyet, abban a faluban, amely mindig szívesen látta a „Jó palócokat”, és a világ bármely részéről érkező irodalom – és színházbarátokat. Balázs Béla „Csend” című novellagyűjteményét említve ugyanolyan tündérvilág megvalósulási lehetőségének nevezte ezt a színpadot, mint amilyen felvillan a Nyugat híres írójának művében is. Végül elmondta, olyan sok titkot rejt ez a hely, amely még érdekesebbé teszi az emlékházat.
V. Németh Zsolt szónoklatában hangsúlyozta, az itt kialakuló, és a művésznő emlékét őrző, kultúraközvetítő élő szellemi műhely erősítheti a település értékrendjét, biztonságérzetét, de az a legizgalmasabb, ha élénk közösséget teremt. Nem kétséges – tette hozzá -, hogy így, egy jelentős létesítménnyel kiegészülve a jövőben különleges szerepet fog betölteni a Tolnay Klári emlékház, és ide vonzhat rengeteg kivételes tehetségű művészt és színvonalas produkciót. 

Az esemény további részében Ódor Vivien tréfás, palóc-ízes mesemondó előadása, Pálinkás Odett, a Szügyi Népdalkor és a Boróka néptánccsoport fellépése szórakoztatta a vendégeket. 
H.H.-Gy.P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése