2015. július 28., kedd

Szenvedések és kilencedik hely „papucsföldön”



Hatalmas szél, atlanti áztató eső, óránkénti kellemetlenségek, és két keserű vereség miatti csalódottabb szereplés – ez jellemezte a Salgótarjáni Strandépítők hollandiai túráját az elmúlt héten.

H.H.

A nógrádi megyeszékhely legjobb „homokkézilabdázói” hagyományosan járnak már Nyugat-Európa kies vidékére, Hollandia Észak-Brabant tartományában található Oosterhuit (ejtsd: Úszterhujt, szabad fordításban „keleti erdő”) nevű településre. Itt rendezik ugyanis a kontinens egyik rangos strandkézilabda tornáját a Camelot Kupát, ami jó felmérőnek ígérkezett az augusztus első hét végéjén rendezendő tóstrandi Salgó Kupa előtt.

A fiúk Budapesten szálltak repülőre, majd Eindhoven érintésével érkeztek meg a helyszínre, ahol az időjárás egyáltalán nem fogadta kegyeibe a résztvevőket. Pénteken még kellemesen sütött a nap, ekkor bonyolították le a csoportmérkőzéseket. A német Beach And The Gang gárdája, valamint a házigazda nemzet képviseletében versengő Hiekka Hauska ellen sima két szettes sikerrel melegítettek a tarjániák, este viszont a legnehezebb találkozók vártak rájuk, viszonylag gyors egymásutánban.
Az orosz-kozák Jekatyerinodar társasága régi ismerőse Szabó Tamáséknak, hiszen a múltban több alkalommal játszottak ellenük, mi több, az oroszok Salgótarjánban is vendégeskedtek már. Jó kezdés után hamar jött azonban egy rövidzárlat, ennek következtében nagy pontkülönbséggel „úszott el” az első játszma. A másodikban szebbnél-szebb duplákkal fej-fej mellett haladt a két legénység, de az utolsó percben a Jekatyerinodar célzott pontosabban, és szétlövésre sem lehetett menteni a meccset. 

Röpke egy órás pihenőt követően a spanyol Alcala – szintén veretes – alakulata következett, akik hasonlóképpen komoly nemzetközi rutinnal rendelkeznek. A tét nem volt kicsi, hiszen egy minimális győzelem is azt jelentette volna a Strandépítőknek, hogy a nyolc közé kerülve értékesebb EBT-pontokat szereznek – ami kiemelkedő fontosságú a jövő évi európai nagydöntőbe kerülés szempontjából. A szerencse azonban nem szegődött Bécsiek mellé, egy újabb 2-0-s vereség azt jelentette, hogy a helyosztókon csak legfeljebb a kilencedik pozíció megkaparintásáért küzdhetnek a továbbiakban.
A szombati napon az alsóházi csatározások során a szlovák Lángosok együttese nem jelentett különösebb akadályt, de már ekkor egyre jobban beborult az ég, és egy igazi nyugat-európai vihar köszöntött be Észak-Brabantban. Hatalmas szél támadt, eső áztatta a sportolók táborhelyét, így a szervezők azonnal félbeszakították a tornát, törölve minden aznapi meccset. Ráadásul egy erőteljesebb széllöket a sátort is „kikezdte”, így a fiúk edzésben maradva mentették a menthetőt.

Vasárnapra ismét lenyugodott az idő, és nem zavarta különösebb hátráltató körülmény a programot. Még három találkozót vívtak a Salgótarjáni Strandépítők: előbb a svájci Wasserschloss, majd a már selejtezőből ismert német Beach And The Gang ellen nyertek egyaránt két szettben, végül az utolsó összecsapáson, a még pontot érő kilencedik helyért az US Amsterdam csapatát is felülmúlták.
Rácz Viktor csapatvezető így értékelte a felettébb kalandos holland túrát.
-        Két évvel ezelőtti sikereink színhelyére tértünk vissza, egy azóta jelentősen átalakult, megfiatalodott társasággal, de nagy reményekkel. Sajnos a csoportbeosztásunk nem az erőviszonyoknak megfelelő volt. A mezőny két legjobb csapata is hozzánk került, és csak az első kettő juthatott a középdöntőbe. Sajnos a szerencse is elpártolt mellőlünk és egy kulcshelyzetben a játékvezetők is hibáztak ellenünk. A kilencedik helyért becsülettel küzdöttünk, ami igazából már csak a felkészülést szolgálta a következő megmérettetésre. Az EBT idei rangsorában a magyar riválisok közül jelenleg húsz ponttal megelőz bennünket a Dinamit, ezt a hátrányt a saját rendezésű, hét végi Salgó Kupán szeretnénk ledolgozni, hogy a jövő évi Európa Kupa döntőjén mi képviselhessük Magyarországot – tekintett vissza Hollandiára a tarjániak egyik legjobbja.
A hét végén – péntektől-vasárnapig – a tóstrandi sportcentrumban rendezendő „Salgó Cup” a nevezéseket tekintve igen rangos eseménynek ígérkezik, és a nógrádi szurkolók élesben és testközelből követhetik nyomon szűkebb pátriánk kézilabdás kiválóságait.
H.H.
Képek forrása: Strandépítők és a torna honlapja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése