2015. július 17., péntek

Legjobb magyarként bronzérmes a Strandépítők



Színvonalas mezőnyben nagyszerűen helytállt az elmúlt hét végén, az Európai Strandkézilabda Körverseny keszthelyi fordulójában a Salgótarjáni Strandépítők férfi – és női csapata. A fiúk legjobb magyarként bronzérmet szereztek, míg a lányok kitartóan küzdve a hetedik helyet szerezték meg.

A „Helikon városában” rendezett Balaton Open elnevezésű viadalon a gyengébb nem mezőnyében tíz csapat szerepelt, de tegyük hozzá, hogy a honi elit színe-java mellett még horvát, szerb és szlovák élvonalbeli gárdák. Ebben a „felhozatalban” a Strandépítők Girls minimális célkitűzése volt a legjobb nyolc közé kerülés – amit sikerült teljesíteni. A csoportmeccsek során a négy meccsből egyet, a szerb BHC 2Areg ellen nyertek meg, igaz a másik három ellenfél  - a Multichem Szentendre, az OVB Beach Girls és a horvát BHC Dubrava - igen kemény diónak bizonyult – végül ez a három társaság végzett összesítésben a dobogós helyeken.

A tarjáni ifjú hölgyek az egyenes kieséses szakaszban szintén a magyar elitbe tartozó Győri Strandkézilabda Club együttesével került szembe, és a második szettben remekül harcolva kivívták a szétlövés lehetőségét. Itt végül 7-6-ra alulmaradtak – így az ötödik-nyolcadik helyért folytathatták. Nem akárki ellen, hiszen a vetélytárs a korábbi többszörös tornagyőztes Detono Zagreb volt. Az előző összecsapások lendülete itt is kitartott, még nagyobb elánnal küzdöttek Kisbalázsék, de a szétlövésben ismét elpártolt tőlük a szerencse. A hetedik helyet azért megszerezték – a szlovákiai, felvidéki szenci lányok nem álltak ki ellenük. Bártfai Ferenc edző elégedetten nyugtázta az erős mezőnyben történt rendkívül jó helytállást, nem utolsósorban pedig a magyar bajnoki sorozatban gyűjtött értékes 190 pontot.

A férfiak menetelésében már a sorsoláskor fel volt adva a lecke, hiszen a tizenhárom fős mezőnyt négy csoportba sorolták, és a Strandépítők a magyar bajnoki címet védő örök rivális, a Budaörs Beach Stars mellett a horvát Chemo Zagreb legénységét kapták ellenfélül – és csak kettő juthatott tovább. Nehezítette a helyzetüket, hogy rögtön az elején délnyugati szomszédaink ellen két ponttal veszítettek a szétlövésben, tehát a budaörsieket mindenképpen le kellett győzni a nyolc közé kerüléshez. Most kellett igazán a palóc virtus: a nógrádi fiúk az első játszmát fölényesen nyerték, a másodikat „szűken” elvesztették, a mindent eldöntő „büntetőkben” aztán Dénes Máté és társai egyetlen hibát sem vétettek.
Következhetett a negyeddöntő: itt először ismét egy horvát gárdát hozott útba a sors szeszélye. Természetesen a Sesvete gárdájával szemben sem ment simán az ügy. Ismét jött a szétlövés, de most a fokozott tarjáni összpontosítás nem vezetett diadalra. Másodikként a válogatott játékosokkal teletűzdelt, házigazda Hír-Sat Keszthely csapatával néztek farkasszemet a megyeszékhely legjobbjai. A végső párbaj 1-1 után most sem maradt el: ezúttal viszont 9-7-re nyertek a kiélezett helyzetekbe egyre jobban beleedződő strandépítős-srácok. A harmadik összecsapás ezek után szinte sétagaloppnak tűnt, így Rácz Viktorék készülhettek az elődöntőre.

A vetélytárs egyenesen Dél-Spanyolországból, az andalúz üdülőhelyről, Algecirasból érkezett a Magyar Tenger partjára – de a hosszú utazás egyáltalán nem látszott meg rajtuk. Az ibériaiak ráadásul makulátlan mutatókkal teljesítették a negyeddöntős akadályt. A derbi iránt komoly érdeklődés mutatkozott a lelátón, és a „csemege” valóban nagy izgalmakat hozott. Mindkét játszma alapideje döntetlennel zárult, az „aranygólt” előbb a spanyolok, aztán a magyarok lőtték, azaz sokadszor a hét vége folyamán a szétlövés határozott a továbbjutásról. Ami ugyancsak kiélezetten alakult – az Algeciras kézilabdázói céloztak pontosabban, ők készülhettek a fináléra, a tarjániaknak maradt a bronzmeccs ígérete.

Az idei EBT-döntő második helyezettje, a Dinamit BHC ellen a Strandépítők nem számíthattak jobbszélsőjükre, Bécsi Mihályra, aki egy vészkapusként elkövetett rosszul ütemezett mozdulat miatt az előző büntetőpárbajban piros lapot kapott – őt a most először tarjáni színekben szereplő Tokaji Roland helyettesítette, ám a helyosztón a „csereember” is hamar megsérült. Az első játszmát 18-16-ra nyerték Szabó Tamásék, a másodikban eleinte döcögött a gépezet, de rendezték a sorokat, és a végén egy remekbe szabott, látványos, hármas kínai légpasszos figurával, Tihaméri Zalán befejezésével mattolták a dabasiak válogatott hálóőrét, Fehér Mihályt. Ezzel 17-12-re alakult az eredmény – így a Salgótarjáni Strandépítők harmadik lett. A döntő spanyol-horvát párharcot hozott, győzött az Algeciras.
A nógrádi társaság legjobb magyar csapatként 230 pontot gyűjtött Keszthelyen, amivel óriási lépést tettek a fiúk, hogy bekerülhessenek a 2016-os európai nagydöntőbe, illetve az idei évi országos fináléba.
Tihaméri Tamás beszámolója alapján írta: Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése