2015. július 17., péntek

Augusztusban indul az ivóvízvezeték-hálózat cseréje



Nagy felfordulás várható augusztustól Balassagyarmat belvárosában. Megkezdődik ugyanis az ivóvízvezeték-hálózat korszerűsítése. Az úgynevezett „Svájci Alap” támogatási forrásból megvalósult beruházás nyomán a belterületen, illetve Dejtár és a település között összesen közel húsz kilométer hosszan cserélik ki az elavult csőrendszert.

Nyolc évvel ezelőtt adott be pályázatot, és nyert el komoly összegű, 4 millió 120 ezer svájci frank támogatást a Svájci-Magyar Együttműködési Programból ivóvízhálózatának fejlesztésére a balassagyarmati önkormányzat. A bürokrácia malmai azonban hazánkban (is) igen lassan őrölnek, így több kisebb-nagyobb nehézség hátráltatta, lassította az előkészítési folyamatokat, a közbeszerzési eljárást is, mígnem végül letisztult a kép és a PENTA-Boroszlán Balassagyarmat Konzorcium „személyében” kijelölték a kivitelezőt. Medvácz Lajos polgármester, Csach Gábor polgármester, illetve a kivitelező képviseletében Czeglédi Csaba projektfelelős csütörtökön közösen tartott sajtótájékoztató keretében számolt be az augusztusban induló munkákról.

Medvácz Lajos bevezetőjében megjegyezte, hatalmas megnyugvással fogadták, hogy sok-sok hercehurca után immár „sínre” került az ügy. Hozzátette, a svájci fél az előkészítés, a körülmények, állapotok előzetes felmérése során minden apró mozzanatra fokozottan figyelt. Tréfásan említette például, hogy amikor az alpesi állam nagykövetségéről terepszemlére jöttek Balassagyarmatra, a küldöttség ragaszkodott hozzá, hogy vasúton utazzon, így aztán átszállással, a BZ-motorvonaton zötykölődtek idáig. Ráadásul itt tartózkodásuk idején történt az ivóvíz-vezetéken Ipolyszögnél egy meghibásodás, és közvetlen közelről szemlélhették meg a forrást biztosító svájciak, milyen szörnyű állapotok uralkodnak a rendszerben, hiszen az acélcső a sok kis lyuktól úgy nézett ki, mint egy sündisznó. Ez a fejlemény csak megerősítette a fejlesztés szükségességét, mivel az 1980-as évek óta nem történt komolyabb felújítás a hálózaton. A polgármester hangsúlyozta, jelentős előrelépés lesz ez a korszerűsítés, hiszen az árfolyamrögzítés után átszámítva több mint egymilliárd forintos vívmánnyal gazdagodik a város – sőt, a tizenöt százalékos önerőre is sikerült központi pályázaton forrást szerezni. A jövőben így elkerülhetőek lesznek azok az állandó kellemetlenségek, amelyek a település különböző pontjain képződött csőtörések formájában bosszantották a gyarmatiakat. 

Czeglédi Csaba a munkák részleteit ismertette. A július hátralévő részében, illetve augusztus elején a cég „emberei” fényképezőgépekkel és kamerákkal felszerelkezve alaposan feltérképezik a beruházás minden egyes területét, míg az első „kapavágásokra” jövő hónap közepén kerülhet sor. A Kóvári út benzinkúttól a bíróság épületéig terjedő szakaszán kezdenek, ezzel párhuzamosan a Rákóczi úton a nagytemplom és a Mikszáth úti körforgalom között, a Hunyadi, Bajcsy és Ady utcákban egyaránt megkezdik az úttest felbontását. Később, ősz folyamán következnek a további részek, így a főutcán a kórházig terjedő szakasz, vagy a Kossuth utca. Mivel az előkészítés csúszott, és a május-júniusi fontos időszak „kiesett”, nagyobb létszámú munkaerőt mozgósítanak a feladatra, több helyszínen egyszerre dolgoznak, hiszen a fő cél az, hogy az új vezeték az év végéig mindenképpen a földbe kerüljön, és a tél beálltáig ideiglenesen az útburkolatokat is helyreállítsák. A szakember elmondta, előbb egy felszíni, úgynevezett „repülő” vezetéket fektetnek le a vízszolgáltatás folyamatos biztosítása érdekében, majd az elavult, azbesztből és cementből készült régi csöveket nagy óvatossággal távolítják el. Ezután kerülhet be az új, korszerű, minden előírásnak megfelelő műanyag vezeték. Két alkalommal, az ideiglenes felszíni hálózat fel – és lekötése idején kell számítania a lakosságnak rövid ideig tartó vízkorlátozásra. Czeglédi Csaba kiemelte, a szolgáltató Duna-Menti Regionális Vízművel együtt türelmet kérnek az emberektől, hiszen az azonos időben, több helyen zajló munkák a mindennapokat alaposan zavarni fogják, de a jövőben üzemeltetés szempontjából az új rendszer nem csak gazdaságosabb – hiszen például a régi hálózat húsz százalékos vízveszteséggel „működött” – hanem zökkenőmentesebb szolgáltatást is nyújthat.
A kivitelező a vezeték kiépítésén túl biztosítja, hogy a munkák befejezését követően minden érintett szakaszon teljes útburkolat-cserét hajt végre. Ez az aszfaltozás 2016-ban történik meg, mint ahogy jövőre zajlik a Dejtár-Balassagyarmat közötti távvezeték korszerűsítése is. A beruházás várható befejezése: 2016. július.
Csach Gábor alpolgármester zárásként hozzátette, Balassagyarmat lakosságát a július 27-én megjelenő Gyarmati Hírek különszámában értesítik az ivóvízvezeték-hálózat fejlesztésének részleteiről.
Hegedűs H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése