2015. július 13., hétfő

Csatajelenetek és középkori forgatag drégelyi módra



Parázs csatajelenetek, ágyúdörgés, barangolás ódon romok között a hegytetőn. Középkori forgatag, vásárosok a Schaffer-kútnál. A Szondi Várjátékok szombaton több száz embert vonzott Drégelyre.

Vadregényes környezetben visz fel az út a nagyoroszi vasútállomástól a négyszáznegyvennégy méter magasan fekvő vár lábához. Elhaladunk az egykori honvédségi laktanya mellett, amely lepusztult állapotával szomorú mementóul szolgál az utókor számára. Ahogy szűkül az aszfaltcsík már tíz százalékos emelkedőn lépésben haladunk felfelé az autóval. Csodálatos erdőrengetegen hatolunk keresztül, mellettünk mély szurdokvölgy. Érdekes, menet közben egyetlenegy állattal sem találkozunk. Egy nagy ívű balkanyarnál parkoljuk le a „verdát”, innen már gyalogosan kell menni. Csupán másfél kilométer ez a séta, de végig felfelé. Lassan számoljuk a magunk mögött hagyott métereket, miközben köröttünk a nyári szélben susog a tölgyes, és szederbokrok benyúló tüskés ágait kerülgetjük. Az út mentén szépen kimunkált fa-feliratok jelzik, merre tovább. A terepjárók hagyta mély keréknyomokon átevickélve már-már a célhoz érünk, amikor autó érkezik mögöttünk. Dombai Gábor, Drégelypalánk polgármestere hozza Balla Mihály országgyűlési képviselőt, a honatyán fekete öltöny feszül, hiába számít gyakorlott túrázónak, ilyen elegáns öltözékben nem lehet felfelé kaptatni. 

Pompás középkori viseletben a háziasszony, Pásztor Ildikó, drégelypalánki „kultúrigazgató” fogad bennünket, s a nemrégiben felújított várfalak mellett megyünk a várjátékok központi helyszíne felé. A következő pillanatban azonban lecövekelünk: „támadás”, hangzik a jelszó, és maroknyi török katona igyekszik a pajzsokkal védett magyar vitézek táborába behatolni. Kardok villannak, ércpengék ütköznek, nyilak suhannak. Ádáz ostrom zajlik, amelynek végén – mint annak idején 1552-ben – a törökök nyernek, de a hősiesen harcoló és életüket áldozó magyar katonák is elnyerik a végtisztességet. Persze ez csak játék, a hollókői hagyományőrzők és a zenei aláfestést középkori hangszereken adó Igricek jóvoltából. A szereplők meghajolnak, még egy közös csatakiáltás, és az egyre inkább duzzadó nézelődő tömeg vastapssal hálálja meg a bemutatót.
Zászlófelvonás és köszöntők következnek. Dombai Gábor arról beszél, hogy a mai nemzedék bátran merítsen erőt Szondi György és százötven társa példájából, és ne feledjük azt sem, kegyeleti helyen járunk, hiszen a földben itt nyugszanak a hősi halált halt vitézek. Balla Mihály a 463 évvel ezelőtti ostromot emlegeti, hangsúlyozva, hogy Szondiék előre tudták, nincs menekvés, hatalmas a túlerő és nem élik túl a csatát. Ezt az önfeláldozó szenvedélyt, ez a kimeríthetetlen hazaszeretet sugározza a hely szelleme, az a végvári rendszer, amely védelmezte a keresztény Európa keleti határait. Berkes Bálint, a Nemzeti Örökség Intézete kabinetfőnöke a közeljövőben kezdődő nemzeti várprogram néhány részletét ecseteli, kiemelve, hogy Drégely további feltárása valószínűleg 2018-tól folytatódik. Teszári Károly, a Drégelyvár Alapítvány kuratóriumi elnöke, egyben a híres vár legújabb kori felújításának ötletgazdája pedig elmondja, milyen fejezetei is voltak anno a vár történetének, amelyben az 1989-es esztendő valóban fordulatot jelentett, és a falak akkortól kezdtek serény kezek munkája révén kiemelkedni a feledésből, a gazos, elhanyagolt környezetből. Egy érdekes kiadványt is említ, amely nemrégiben készült el, és azokból a bejegyzésekből állították össze, amelyeket a látogatók írtak be a vendégkönyvbe – ez egyedülálló az egész országban. Két szép vers is elhangzik Pongrácz Kinga és Fábián Gábor tolmácsolásában. Aztán ismét vezényszó: Lukács Ákos, aki a drégelypalánki új turisztikai központban majd Szondi bőrébe bújik a vendégek kiszolgálására, most ágyút tölt, ég a kanóc, és hatalmas dörrenés rezegteti a levegőt.

A résztvevők az Igricek felvezetésével elindulnak a meredek lépcsőkön felfelé, hogy bebarangolják azt a történelmi emlékhelyet, ahol egykor Szondi vitézei ontották vérüket a hazáért.
Mi viszont elindulunk lefelé. Visszatérünk az autóhoz, és a hegy túloldalára, a Schaffer-kúthoz igyekszünk. Gázt sem kell adni, akkora a lejtő, csendesen gurulunk. Negyed óra múlva már a Drégelyvár vasútállomásnál porzik a föld lépteink nyomán. A kútnál, amely lényegében a vártúra kiindulópontja is, hatalmas forgatag fogad. A bejáratnál, a fagylaltos pultnál sorban állnak az emberek, hátrébb a finom palóc étkeket falatozzák. Megjött Kádár Ferkó fotószínháza is, nagy az érdeklődés körülötte. Apró gyermekek népi játékokkal szórakoznak, a vásárosok pedig szeretettel kínálják a portékáikat. Távol ostor csattan, és lassan megelevenedik minden, ami a magyar múlt része: szabad hajdúk és janicsárok, erős emberek, gólyalábasok, solymászok. Késő estig tart még a kavalkád a drégelyi romok tövében.
Hegedűs Henrik-Sztranyovszky Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése