2015. május 26., kedd

Megalakult a Nagyoroszi Hamvas Kör



Egyéni kezdeményezésre nemrégiben megalakult a Hamvas Béla Kör Nagyorosziban. Az kulturális társaság a jövőben több rendezvénnyel szeretne adózni a közvélemény számára kevéssé ismert irodalmi személyiség emlékének.


A hét fős tagság nevében Karaffa Gyula meseíró-költő számolt be lapunknak a kör megalakulásának hátteréről. Elmondta, Hamvas Béla életműve szilárd alapot biztosít ahhoz, hogy az írásaiból kiolvasott gondolatokat megvitatva, meglátásait, kijelentéseit a hétköznapi életben is alkalmazhassuk, akár saját életünk, akár a közügyek jobbítására, vagy csak egyszerűen, a helyi polgárok közötti újbóli párbeszéd kialakítására. Az elmúlt évszázad magyar irodalmának egyik legkiemelkedőbb egyéniségének a „normálisnak lenni” kifejezés volt a legfontosabb megjegyzése, és az ehhez a „normalitáshoz” szükséges lakossági párbeszéd a kör tagságának tapasztalata szerint mára szinte teljes egészében eltűnt a településeken.

A megalakulást követő első találkozón, a Márton Fogadóban Hamvas Béla életrajza került a középpontba, és felidéződött egy beszélgetés is, amit az író-filozófus kiadójával, Dúl Antallal készített az utód, Tornai Szabolcs. A későbbiekben rendszeresen szerveznek majd összejöveteleket, amelyeken elsősorban a névadó munkássága lesz a fő téma, meghívott előadók részvételével is.

1 megjegyzés:

  1. Bocsánat, de a megalakult Kör neve helyesen: Nagyoroszi Hamvas-kör.

    Köszönöm a beszámolót, Karaffa Gyula

    VálaszTörlés