2015. május 12., kedd

Bringapróba óvodás módraApró kislány indul. Fején bukósisak, felhangzott a rajtjel. Egyre gyorsuló tempóban tekeri a bicajt, a kanyart óvatosan veszi, s hopp, a gyalogátkelőhelynél is figyelnie kell, mert éppen áthaladnak előtte. Fékez, de már pörgeti is tovább a pedált. A célban boldogan öleli át őt az anyuka – az első próba teljesítve.

A balassagyarmati Cseperedő tagóvoda „Bringás hétpróba” című rendezvényén további hat feladat várt még az apróságokra. A gyorsaság után jött az ügyesség. Különböző akadályok között vezetett szlalomban az út, és még egy kis bújócska is várt rájuk a cikkcakkos pályán. A következő állomáson a szerelés következett. Hiszen nem elegendő csupán haladni-tekerni a kerékpár nyergében, ha elromlik a szerkezet, meg is kell tudni javítani. Forgott is a csavarkulcs, engedett az „anya”, lekerült a kerék a vázról, hogy aztán újabb szorgos mozdulatokkal ismét közlekedőképessé vált a bicikli. 

Odébb egy asztalnál a közlekedési táblákra terelődött a hangsúly: az óvó néni egy kissrácot kérdezett, vajon mit jelent a piros szín a jelzésben – „stop”, hangzott a kissé megszeppent, de teljesen helyes válasz. A táblák mellett a KRESZ-szabályok is terítékre kerültek. Hogyan is kell viselkedni a forgalomban, mit kell tenni, ha a kereszteződésben irányt váltunk, ha a lámpa pirosra vált – és így tovább. A tájékozódási képességeikről pedig egykerekes labirintusban adhattak számot a gyerekek – bizony nehezen tartották meg a pontos irányvonalat a kacskaringós pályán. Végül – vagy kinek-kinek elsőként – papírlapokról puzzle-módra raktak ki darabokból egy kerékpárt a kicsik. A hétpróba végén mindenki oklevelet kapott, és egy kis ajándék is ütötte a markát a sikeresen teljesítő óvodásoknak.

Knyazoviczkiné Rutai Gabriella vezető óvónő érdeklődésünkre elmondta, a Balassagyarmati Rendőrkapitánysággal karöltve már több mint tíz éve oktatják-nevelik közbiztonsági ismeretekre a gyerekeket, és az elméleti foglalkozások után ezen a bringás hét próbán a gyakorlati tudásukat mutathatják be a nagycsoportosok. Az óvoda jól kiépített KRESZ-parkja pedig tökéletesen alkalmas helyszín erre.
(hegedűs)
Foto: facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése