2015. május 28., csütörtök

Jobbágy-emléknap Balassagyarmaton



Hagyományos eseménynek számít Balassagyarmaton, hogy így, május végén, a költő születésnapja alkalmából az utókor Jobbágy Károlyra emlékezik, és az irodalmár nevét viselő alapítvány pályadíj-támogatásokat ad át.

A május 27-i rendezvényen először a városi temetőbe szólt a meghívó. Jobbágy Károly sírjánál Szlatinszky Ivett középiskolás diák szavalt, míg Sinkóné Szrenka Anikó, a Szent-Györgyi Albert Középiskola igazgatója mondott beszédet. Ebben kiemelte, a szülőföldhöz rendkívül komoly mértékben kötődő, és Balassagyarmatot több alkalommal rímbe szedő alkotó ahhoz a poéta-típushoz tartozott, akiket elbátortalanít a szó „mágiája”, és mindig új utakra űz a komolyan vett felelősség, akik mindig mást, mindig újat akarnak hozni, akiknél minden vers egy újabb pályaforduló, nincs felismerhető és utánozható költői modoruk, csak kifejezésre váró világuk. Ezután kitért a költő kacskaringós életútjára, a szegénységben töltött ifjúkori évekre, a kifinomult igazságérzetére és szókimondó természetére, a munkásmozgalomhoz való kapcsolódásra, a szibériai kényszermunkára, majd a hazatérést követő pedagógusi tevékenységre, és az irodalmi „beérkezettségre”, a sorra megjelent kötetekre. A szónok hangsúlyozta, Jobbágy Károlynak a költészet szent szolgálat volt, és vallotta, a költő magatartásával legyen példakép, verseivel mindenki számára érthető.

A sírhant megkoszorúzását követően a Madách Imre Városi Könyvtár kupolatermében folytatódott a program. Itt a Jobbágy Károly Alapítvány kuratóriuma nevében Herczeg Hajnalka méltatta az idei évi pályázat díjnyerteseit. Elsőként Pongrácz Ágnest, akinek „Évszakok” című verseskötetének megjelentetését támogatta az alapítvány. Idézte az egyik bíráló, Karaffa Gyula szavait, aki úgy fogalmazott: Pongrácz Ágnes hangja érezhetően a nő hangja, néha balladás, de mindig kifejező és intellektuális. A kötetben a szerző a hónapok sorjában fogalmazza meg gondolatait, érzelmeit, világlátását, modern hangulatokkal átitatva, a modern világ vívmányait is a rímekbe szedve. A díjazott néhány költeményét ezután Csábi István előadóművész szavalta el.

Az alapítvány másik díjazottja a Gaál István Egyesület, mégpedig a balassagyarmati születésű Lévai Sándorról szóló dokumentumfilm munkálataihoz adandó hozzájárulással. Shah Gabriella és Timor hozta nemrégiben a közfigyelem érdeklődésébe a Süsü figuráját megformázó bábtervező művészt, akiről nemrégiben egy könyvet jelentettek meg, illetve azzal párhuzamosan készült egy film is, ám különböző akadályok hátráltatják az alkotás befejezését. Többek között még nem tudták a képkockákra illeszteni a „Süsü a sárkány” vagy a „Futrinka utca” mesék jeleneteit, mert nem sikerült megegyezni a tulajdonosi jogokat gyakorló közszolgálati televízióval. A filmből a rendezvény résztvevői kis ízelítőt is kaptak, amelyben többek között néhány egykori alkotótárs, így például Csukás István író és Zoób Kati divattervező emlékezik Lévai Sándorra.
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Sümegi Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése